Kenniscentrum voor fietsbeleid

Doortrappen - Langer veilig mobiel

2017
plaatje

Zo lang als het kan blijven fietsen, met zo min mogelijk ongelukken: dat is het doel van de campagne 'Doortrappen', dat is geïnitieerd vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De pilotlocaties waar activiteiten worden georganiseerd zijn Amersfoort, Amsterdam Noord, Alphen a/d Rijn en Ouder-Amstel.

Doortrap-mentaliteit
Senioren weten heel goed hoe ze fietsen. Dat doen ze tenslotte al zo lang. Maar ze worden ook ouder dus vragen ze zich wel eens af hoe lang dat nog goed, veilig en plezierig gaat. Iedereen heeft tenslotte weleens twijfel bij dat lastige bochtje, die drukke kruising of dat mulle bospad. Eén ding staat vast: van fietsen naar vrienden of familie, door bos of door de stad, zelftrappend of elektrisch, genieten ze alleen als ze zeker op hun zadel zitten.

Met een paar simpele maatregelen en oplossingen kunnen senioren zeker, veilig en plezierig blijven fietsen, zoals ze altijd doen. ‘Doortrappen’ wil ouderen bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om veilig te kunnen blijven doortrappen. Doortrappen biedt vele mogelijkheden om direct zelf, met kleine aanpassingen, zekerder te fietsen.

Lokale activiteiten en website
Doortrappen haakt zo veel mogelijk aan op bestaande activiteiten. Fietstochten, sportochtenden, of een middag met de klaverjasvereniging worden in de pilot aangegrepen om ouderen te informeren over hun mogelijkheden om door te trappen. Clubs of verenigingen die enthousiast zijn geraakt door de campagne en zelf activiteiten willen organiseren, kunnen via de website doortrappen.nl informatie vinden, zich aanmelden voor een eenvoudige nieuwsbrief of een 'doortrapperspakket' aanvragen, waarmee ze zelf, met hun leden, een veilige fietsactiviteit kunnen organiseren. De website heeft verder een ludieke test waarbij een gele, groene of bolletjestrui toegekend wordt.

Nu een pilot, later landelijk doorgevoerd
De campagne bevindt zich op dit moment nog in de pilot fase en deze fase wordt eind juli 2017 afgerond.  Hierna worden de resultaten geëvalueerd en verbeterd, en zal de campagne landelijk doorgevoerd worden. De gemeentes die aan deze pilot meedoen zijn Amersfoort, Amsterdam Noord, Alphen a/d Rijn en Ouder-Amstel.

Wie zitten er achter Doortrappen?
De campagne is ontworpen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu door het Amersfoortse bureau Ideate voor service design in samenwerking met het Publab van de Hogeschool Utrecht en designbureau Edenspiekermann. Voor meer informatie over de pilot of het vervolg van Doortrappen kan contact opgenomen worden met info@doortrappen.nl.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: