Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietser regelt zelf zijn groene golf

2016

Met een smartphone op zak kun je als het aan Siemens ligt in de toekomst je eigen groene golf realiseren.

Het idee is dat de fietser de SiBike app installeert op zijn smartphone. Middels GPS wordt positie van de fietser vastgesteld, zijn snelheid en de richting. Zo wordt gecontroleerd of de fietser een ‘triggerpoint’ passeert. Is dat het geval, dan wordt vandaaruit een signaal gestuurd naar de verkeersregelaar. Die zet vervolgens het licht als het even kan op groen voor de fietser of verlengt de groentijd.

In de simulatie werkt het idee in ieder geval, aldus Siemens die in gesprek is met Breda om het in de praktijk te gaan uitproberen.

In Duitsland is men daar inmiddels mee gestart in de stad Bamberg. Op hetzelfde principe zijn overigens tal van varianten te bedenken. Men zou bijvoorbeeld extra prioriteit kunnen geven aan groepen fietsers, als blijkt dat meer van hen de app hebben aanstaan.

Roland Haffmans (-)
18-04-2016 @ 11:11

"Men zou prioriteit kunnen geven aan groepen fietsers, als meer van hen de app hebben"

Waarom gemakkelijk als het moeilijk kan? Met een eenvoudige tellus (ver) voor het verkeerlicht weet je het aantal komende fietsers en is het groene licht aan te passen. Je hoeft je niet achter een "app" te verschuilen om voor voorrang voor de fiets te kiezen.

Maurice de Laat (-)
18-04-2016 @ 15:14

Inderdaad Roland. In de rijbaan voor auto's kan men ook een paar honder meter voor een verkeerslicht een lus leggen, dus waarom niet op een fietspad?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: