Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsers onzeker over zelfrijdende auto

2017

Fietsers en voetgangers zijn er nog niet zeker van dat automatisch rijdende auto’s hen zullen zien en voor hen zullen stoppen. Zolang zij daarvan niet overtuigd zijn, zullen zij zich over het algemeen behoedzaam gedragen als ze er een tegenkomen.

Dat zegt de SWOV, die in het rapport Safe interaction between cyclists, pedestrians and automated vehicles inventariseert wat de kennisleemtes zijn als het gaat om de veilige interactie tussen automatisch rijdende auto’s en kwetsbare verkeersdeelnemers, bezien vanuit het perspectief van de fietsers en voetgangers.

Daar weten we nog maar weinig van, zo concludeert de SWOV. Bij de ontwikkeling van automatisch rijdende auto’s wordt er vooral gekeken vanuit het perspectief van het voertuig en de technologie om fietsers en voetgangers te detecteren. Maar automatisch rijdende auto’s moeten niet alleen ‘leren’ om fietsers en voetgangers te kunnen detecteren, ze moeten vooral ook ‘leren’ om het gedrag van fietsers en voetgangers te interpreteren en te voorspellen.

Om dat te kunnen, moet er meer bekend worden over het gedrag van fietsers en voetgangers ten opzichte van, geheel of gedeeltelijk, automatisch rijdende auto’s en op welke punten dat gedrag mogelijk gaat verschillen ten opzichte van het gedrag bij een conventionele auto. Als hier grote verschillen tussen bestaan, betekent dit bijvoorbeeld dat softwareontwikkelaars hun algoritmes niet kunnen baseren op het gedrag dat voetgangers en fietsers momenteel laten zien bij door mensen bestuurde auto’s.

De SWOV gaat naar dergelijke vragen onderzoek doen. Daarbij wordt onder meer bekeken of het mogelijk is of een zelfrijdende auto aan voetgangers en fietsers kenbaar kan maken dat ze zijn opgemerkt door de auto. Want dat is wat deze verkeersdeelnemers graag zouden willen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Maurice de Laat (-)
05-02-2017 @ 22:59

Daarbij wordt onder meer bekeken of het mogelijk is of een zelfrijdende auto aan voetgangers en fietsers kenbaar kan maken dat ze zijn opgemerkt door de auto. 

 Goh, dat klinkt een beetje als het hoffelijkheidslicht, een prima uitvinding van de Belgische Debaillie die, jammer genoeg, vanwege bureaucratie en niet meewerkende ambtenaren de handdoek in de ring heeft gegooid.

Kees van Malssen
10-06-2017 @ 00:17

Hét grote verschil is de persoon-persoon interactie die een automobilist kan hebben met een voetganger of fietser, maar die vanuit een zelfrijdende auto heel veel moeilijker zal zijn. Kennelijk moeten voetgangers/fietsers leren dat "dit signaal" van de auto betekent dat ze gezien zijn. Heb daar ernstige bedenken bij. Wat het niet makkelijker gaat maken is dat de zelfrijdende auto waarschijnlijk wel een persoon op de bestuurdersplaats zal hebben, die is echter waarschijnlijk niet met het verkeer bezig. Het mag duidelijk zijn welk non-verbale signaal daarmee aan fietsers/voetgangers (en andere weggebruikers) wordt afgegeven.

Zelfrijdende auto's, voorlopig het liefst alleen in functie op autosnelwegen en anders met zeer lage snelheid (leeg).

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: