Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsgebruik fors toegenomen in Baden-Württemberg

2017
plaatje

Met beperkte investeringen is het fietsgebruik in korte tijd aanzienlijk op te voeren. Deze conclusie trekt de Duitse minister van verkeer van de deelstaat Baden-Württemberg op grond van een onderzoek naar het effect van fietsmaatregelen.

Baden-Württemberg – iets kleiner dan Nederland met 10 miljoen inwoners – wil het fietsaandeel in 2020 op 16 procent brengen, een verdubbeling ten opzichte van 2008. Voor 2030 mikt men op een fietsaandeel van 20 procent.

Daarvoor zijn de nodig de nodige plannen ontwikkeld en maatregelen genomen, die om de vijf jaar worden geëvalueerd. De evaluatie laat zien dat men aardig op weg is. Het fietsgebruik is over de evaluatieperiode (2009-2014) sterk toegenomen. Op de telpunten registreert men gemiddeld 35 procent meer fietsers. In de grote steden zoals Stuttgart, Karlsruhe en Freiburg telt men soms het dubbele aantal. In hoeverre zich dat vertaalt in een wijziging van de modal split is echter nog niet te zeggen, omdat men daarvoor nog niet over de benodigde data beschikte.

Positief is ook dat het risico voor fietsers om bij ongeval betrokken te raken is afgenomen en ook het subjectieve veiligheidsgevoel scoort positiever.

En dit alles ondanks het feit dat de uitgaven voor de fiets in veel gemeenten nog niet op het beoogde niveau liggen. Afhankelijk van de uitgangspositie luidt de aanbeveling dat gemeenten 8 tot 19 euro per inwoner moeten uittrekken. Voor de Landkreise ligt het aanbevolen budget tussen 1 en 6 euro per inwoner.

Wel hebben de meeste gemeenten inmiddels een fietsplan liggen, hoewel de kwaliteit nog sterk verschilt. Positieve uitschieters zijn Karlsruhe en Offenburg.

Ook in Duitsland leidt de toename van het aantal fietsers tot stallingsproblemen. Doelstelling is dat er in 2025 voor 10 procent van de inwoners openbare stallingen beschikbaar zijn, waarvan de helft overdekt. Maar daarvoor zal nog fors geïnvesteerd moeten worden.

Foto © www.pd-f.de / koga.com

Petra Vleeskens (Gemeente Rotterdam)
12-02-2017 @ 18:48
Ik zou toch zweren dat de foto in Rotterdam is genomen...
Kees van Malssen
10-06-2017 @ 00:10

Jammer is dat er helemaal niets gezegd wordt over WELKE maatregelen kennelijk zoveel effect hebben gehad. Daar heb je wat aan. 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: