Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietskluizen bij de bushalte in Friesland

2016
plaatje

In Holwerd zijn op proef acht busfietskluizen in gebruik genomen die door de reizigers met behulp van een app zijn te reserveren en te openen. 

Fietskluizen en bushaltes zijn tot nu toe niet altijd een gelukkige combinatie geweest. Technische problemen, gebrekkige communicatie, onhandige bediening en reservering, vernieling van kluizen en dergelijke zorgden ervoor dat pilotprojecten niet goed uit de verf kwamen of voortijdig beëindigd werden.

Het project in Friesland heeft de tijd en de technische ontwikkelingen in ieder geval mee. De behoefte aan dergelijke voorzieningen is toegenomen, gezien het feit dat het ov-aanbod op het platteland terug loopt. Tegelijkertijd is de e-fiets ten tonele verschenen, die zich goed leent voor de rit naar de halte als je wat verderaf woont, mits de fiets veilig gestald kan worden.

Boven is het gebruiksgemak van de Friese kluizen vergroot door de mogelijkheid een kluis via een app te reserveren en te openen. De betaling achteraf gaat ook via de app (vooralsnog iOS en Android).

De kluishuur bedraagt € 0,10 per uur of € 2,- per dag. Binnenkort start ook in Drachten bij Transferium – Oost een proef met dezelfde fietskluizen

 

Nieuws
2005
Veel OV-reizigers ? gemiddeld 14% ? komen met hun fiets naar het OV-vertrekpunt. De fiets staat echter vaak langere tijd op een niet-beveiligde plek. Dit leidt regelmatig tot diefstal of vandalisme. Om dit probleem tegen te gaan heeft de provincie Zuid-Holland laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor bewaakt stallen.
Nieuws
2005
De provincie Gelderland laat een OV-fietsbox ontwikkelen voor plaatsing bij bushaltes van het snelbusnet, zo meldt OV-fiets. Zo'n box zit tussen een automatische OV-fietskluis en een bewaakte stalling in. Er gaan tien tot zestien OV-fietsen in een box die alleen toegankelijk is voor pashouders van OV-fiets. Het Programma Innovatie Openbaar Vervoer van de provincie Gelderland investeert 80.000 euro in het project.
Nieuws
2007
De provincie Zuid-Holland heeft de afgelopen maanden fietskluizen geplaatst bij vijf grotere bushaltes in de provincie. De fietskluizen zijn als proef bedoeld om het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te stimuleren.
Rapport
C van Putten - SOAB
2008
Mislukte proef van de provincie Zuid-Holland met 70 fietskluizen bij bushaltes langs provinciale wegen.
Rapport
C van Putten - SOAB
2008
Failed experiment by Zuid-Holland provincial authorities with 70 bicycle lockers at bus stops along provincial roads.
Presentatie
Lo Minck , LoMinck systemen
2011
Presentatie van Lo Minck over het fietskluissysteem Velominck. Gehouden op 9 juni 2011 tijdens de Fietsberaad bijeenkomst 'Nieuwe technieken in de stalling'.
Roland Haffmans (-)
05-12-2016 @ 13:03

"de e-fiets, die zich goed leent voor de rit naar de halte als je wat verderaf woont"

Alsof de meeste OV haltes niet meer met een gewone fiets bereikbaar zijn ...

Martin Wink (Movares)
05-01-2017 @ 09:40

De meeste haltes zijn inderdaad goed met een normale fiets bereikbaar. Echter, zeker in landelijk gebied zijn er grote(re) halte-afstanden, die met een e-fiets makkelijker overbrugbaar zijn en waardoor er nieuwe ketens kunnen ontstaan. 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: