Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietstelweek meet ook beleving van fietsen en fietsroutes

2017

De vernieuwde Fiets Telweek app maakt het mogelijk niet alleen de harde data zoals snelheden, routes, vertragingen en ‘omrijfactoren’ in kaart te brengen, tijdens de editie van 2017 komt ook de beleving van het fietsen aan bod. 

Deelnemers kunnen straks via de Fiets Tel-app feedback geven over verkeersveiligheid en fietsroutes beoordelen/waarderen.

Willem Scheper, projectleider Fiets Telweek van het organiserende bureau Keypoint: “We zien dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van fietsdata en dat daarmee investeringen in het fietsnetwerk beter worden onderbouwd. In de Fiets Telweek 2017 worden meerdere elementen toegevoegd aan het onderzoek die het zowel voor de deelnemers als voor de gebruikers van de data interessanter maken. De twee grootste wijzigingen zijn de mogelijkheid om het hele jaar door mee te doen en de mogelijkheid om actief feedback te vragen aan deelnemers. In ruil daarvoor krijgt de deelnemer gedetailleerde informatie over de afgelegde fietskilometers.”

Een enquête onder paneldeelnemers (ruim 700 reacties) liet zien dat 89% van de deelnemers een grotere bijdrage wil leveren aan het onderzoek. Ze willen voornamelijk feedback geven over verkeersveiligheid en beoordeling van fietsroutes. Dat kan nu, omdat wegbeheerders de mogelijkheid krijgen op specifieke locaties deelnemers te vragen naar hun ervaring. Als voorbeeld kan gevraagd worden hoe een deelnemer de veiligheid van een bepaald kruispunt ervaart. Alleen de deelnemers die over het betreffende punt fietsen, krijgen die vraag.

Vanuit meerdere opdrachtgevers is de vraag gekomen om de Fiets Telweek op een ander moment in te kunnen zetten, bijvoorbeeld om het recreatieve fietsverkeer in de meimaand fietsmaand in kaart te brengen, aldus Keypoint. De fietsmonitorings-app kan daarom nu hele jaar door geactiveerd worden. Speerpunt voor het onderzoek blijft de derde week in september “de Fiets Telweek”.

H.G.M. van der Zanden (Fietsersbond Alphen aan den Rijn & regio)
03-05-2017 @ 12:15

Prima idee. Maar eerst de twee problemen van de app oplossen: het te intensieve cpu gebruik en de slechte off line registratie (als er geen wifi of gsm verbinding is wordt de gps data niet verwerkt). 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: