Kenniscentrum voor fietsbeleid

FMS en VeiligStallen.nl

Fietsberaad
2013

CROW-Fietsberaad wil gemeenten graag helpen bij het benutten van het internet voor het fietsparkeerbeleid. Met dit doel zijn de website VeiligStallen.nl en het Fietsparkeer Management Systeem (FMS) ontwikkeld.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Het FietsparkeerManagementSysteem (FMS) biedt gemeenten verschillende mogelijkheden om bekendheid te geven aan stallingen en om het gebruik te sturen en te monitoren.

Standaard opties (gratis)

Stallingen toevoegen en wijzigen

De basisfunctionaliteit is dat gemeenten de stallingen op hun grondgebied in een kaart kunnen zetten. Het overzicht van stallingen wordt getoond op de website VeiligStallen.nl en is als open data beschikbaar voor derden (zie tabblad gerelateerde items).

Stallingen kunnen worden toegevoegd via het FMS (voor gemeenten) of via de knop "Stalling toevoegen" op VeiligStallen.nl (voor fietsers)

De komende tijd gaan we in overleg met verschillende organisaties om het gebruik te stimuleren, bijvoorbeeld de ANWB om de stallingen op te nemen in de parkeren-app, of met de Fietsersbond voor opname in de fietsrouteplanner of met OV9292 over de OV-reisplanner. U kunt het open-databestand met stallingen ook gebruiken voor uw eigen gemeentelijke website.

Pagina's op VeiligStallen.nl bewerken

De stallingen binnen een gemeente ‘hangen’ in een gemeenteschil (www.veiligstallen.nl/gemeentenaam). Standaard worden hier teksten van CROW-Fietsberaad getoond, maar iedere gemeente kan naar eigen inzicht eigen informatie toevoegen over het gemeentelijk fietsparkeerbeleid. Bijvoorbeeld over de handhaving en het fietsdepot. Ook kan het gemeentelogo worden toegevoegd.

Diashows voor beeldschermen in stallingen

Voor iedere gemeente is een diashow beschikbaar die getoond kan worden op beeldschermen in de stallingen. Met het FMS bepaalt u welke informatie getoond wordt. Denk aan de buienradar, openingstijden, gemeentelijk nieuws. Klik hier voor een voorbeeld.

Gebruikersbeheer

CROW-Fietsberaad heeft voor iedere gemeente een contactpersoon. Hij heeft bij aanvang van het project inloggegevens ontvangen om in te loggen in het FMS (fms.veiligstallen.nl). De contactpersoon kan namens de gemeente binnen het FMS zelf nieuwe gebruikers aanmaken. Bijvoorbeeld een collega van de afdeling communicatie.

Denkt u dat u de contactpersoon bent binnen uw gemeente, maar heeft u geen inloggegevens ontvangen? Neem dan contact op met CROW-Fietsberaad.

Koppelen apparatuur fietsenstalling

Het FMS biedt gemeenten de mogelijkheid om apparatuur in de stalling te koppelen. Deze koppeling kost 400 euro per jaar per stalling. CROW-Fietsberaad gebruikt deze inkomsten om het systeem draaiende te houden.

Rapportages

Als u een elektronisch toegangscontrolesysteem in de stallingen heeft, kunt dit koppelen aan het FMS. Met de statistiekmodule krijgt u dan gedetailleerd inzicht in het gebruik van de stallingen. Denk aan bezettingsgraad, stallingsduur, aantal transacties, piekmomenten. De real-time informatie kunt u ook gebruiken voor verwijssystemen (klik hier voor meer infromatie).

Betalingsmodule

U kunt binnen het FMS de tarieven voor de stalling instellen, bijvoorbeeld elke eerst 8 uur gratis en daarna 1 euro per 24 uur. Fietsers kunnen de verschuldigde stallingskosten ook cash-less afrekenen. 

Abonnementen

U kunt binnen het FMS abonnementsvormen aanmaken en deze koppelen aan een stalling. Fietsers kunnen de abonnementen aanschaffen via VeiligStallen.nl en koppelen aan hun pas of account.

 

Kluizen, fietstrommels en buurtstallingen

Als u kluizen, fietstrommels en buurtstallingen heeft met een elektronisch slot, kunt u deze eveneens koppelen aan het FMS. Naast de statistieken en de betaling (zie koppelen fietsenstalling), kunt u ook de toegang via het FMS (laten) regelen. Fietsers kunnen desgewenst een fietsplek reserveren via VeiligStallen.nl. Deze optie van het FMS kost ongeveer 5 euro per fietsplek per jaar.

Ook zonder elektronisch slot zijn er mogelijkheden. U kunt dan gebruik maken van de wachtlijstfunctionaliteit voor buurtsatllingen/kluizen en uw gebruikersadministratie aan het FMS hangen.

Leveranciers

We streven ernaar dat zoveel mogelijk marktpartijen toepassingen ontwikkelen, die kunnen ‘praten’ met het FMS. Denk aan apparatuur om de stallingsduur te meten (HBF) of aan telslangen bij de ingang van de stalling. Voordelen: met het FMS kunt u alles monitoren en sturen en u bent niet gebonden aan één leverancier.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie neem dan contact op of meld u aan voor het Intranet FMS.

 

URL
2014
In de stationsstalling van Helmond kan sinds januari 2014 worden gestald met de OV-chipkaart. Gebruikers checken zelf in en uit en worden steeksproefgewijs bij de uitgang gecontroleerd. Dit filmpje laat het gebruik van de stalling zien.
Brochure
Otto van Boggelen , CROW-Fietsberaad
2014
Deze communicatiemiddelen worden gebruikt in de chipstalling bij station Helmond, die op 9 februari 2014 is geopend.
Nieuws
2014
Gratis stallen met toezicht. Dat kan sinds begin deze maand in de nieuwe fietsenstalling van het eveneens nieuwe station van Helmond. In en uitchecken doet je met de OV-chipkaart. Het gaat om een initiatief van de gemeente Helmond, het kenniscentrum CROW-Fietsberaad en NS.
Tekst
2014
Onderdeel van het Fietsparkeer Management Systeem (FMS) is een verwijssysteem. Schermen met het aantal vrije plaatsen per stalling of sector kunnen op ieder beeldscherm met internetaansluiting getoond worden. In de stallingen zelf, maar ook elders in de gemeente.
Bestand
Fietsberaad
2014
CROW Fietsberaad beheert het Fietsparkeer Management Systeem (FMS) met de bijbehorende website VeiligStallen.nl. Op de website wordt een overzicht getoond van (alle) bewaakte stallingen in Nederland. Deze data zijn beschikbaar als open data. 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: