Kenniscentrum voor fietsbeleid

Leasefiets rukt op

2017
plaatje

De leasefiets wint snel terrein. Ging het in het begin vooral om opknappertjes, inmiddels begint het concept volwassen te worden en kan men in een aantal plaatsen een nieuwe standaardfiets leasen voor 12 euro in de maand.

Swapfiets is één van de aanbieders van leasefietsen. Het bedrijf is opgezet als startup door Delftse studenten maar kent inmiddels een professionele aanpak. Zo is de Swapfiets inmiddels te vinden in Delft, Groningen, Utrecht, Leiden en Nijmegen en ook Amsterdam staat op de rol.

Je betaalt als student 12 euro in de maand voor de fiets, niet-studenten betalen 15 euro. Daarvoor krijg je een eenvoudige fiets met terugtraprem en een opvallend blauw gekleurde voorband. Alle reparaties zijn prijs inbegrepen. Bij diefstal betaal je 40 euro eigen risico of 100 euro als hij niet op slot stond met twee sloten.

In totaal heeft Swapfiets enkele duizenden fietsen uitstaan, waarvan zo’n 2000 in Delft en enkele honderden in de andere steden.

Er zijn meer aanbieders van goedkope leasefietsen. Zo is in Leiden ook Easyfiets actief met een soortgelijk concept. Verschil is dat Easyfiets werkt met opgeknapte fietsen. Daar staat tegenover dat men daarvoor maar 9 euro per maand betaalt.

Herbert Tiemens (Provincie Utrecht)
01-05-2017 @ 11:50

Een tijdje terug noemde ik Swapfiets ook al een leasefiets, maar toen kreeg ik de volgende reactie:

Graag wil ik u erop wijzen dat wij Swapfiets heten en in geen geval een leasefiets zijn. 
Swapfiets is een fietsabonnement wat maandelijks opzegbaar is. Een leasefiets is een langere termijn commitment waar een BKR regeling op van toepassing is.

Vergelijk het met Spotify, dit is ook een abonnement op muziek en niet het leasen van muziek. 

Godfried de Graaff (De Graaff)
02-05-2017 @ 09:02

Goede ontwikkeling. 

 

Studenten geven nu vaak hun fiets een opvallende kleur. Dit maakt het terug vinden van je fiets in de massa gemakkelijk.

 

Maar wat als jouw fiets één van de vele licht blauwe is?

 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: