Kenniscentrum voor fietsbeleid

Proef met optische detectie fietsen in de stalling

2016
plaatje

Gemeente Maastricht en Maastricht Bereikbaar voeren een proef uit waarbij intelligente camera's kijken hoe bestaande stallingen beter zijn te benutten en hoe gebruikers van fietsenstallingen geholpen kunnen worden met het vinden van een vrije stallingsplek.

LumiGuide B.V. voert de proef uit. Intelligente camera’s registreren onafhankelijk van apparatuur in de fietsenrekken de realtime bezetting van de stalling. In de proefperiode wordt bekeken of de techniek werkt en hoe deze in de toekomst kan bijdragen aan het beter benutten van de stallingscapaciteit. Later worden de camera's mogelijk ook ingezet voor het controleren van de fietsbezetting, communicatie over de bezetting richting gebruikers en ondersteuning van de handhaving van weesfietsen door de gemeente. Daarnaast onderzoekt men of het mogelijk is om de camera’s in te zetten tegen fietsdiefstal in de stalling. 

De proef start op de locatie Vissersmaas. Op korte termijn start ook een vergelijkbare proef in de stalling op de Nieuwenhofstraat. Deze locaties zijn geselecteerd op basis van specifieke problematiek en diversiteit aan doelgroepen. 

De camera’s registreren vooralsnog alleen of ergens wel of niet een fiets staat. Deze beelden worden niet opgenomen of opgeslagen en zijn niet voor derden toegankelijk. Eventuele beelden van personen in de stalling die de sensoren registreren, vallen hier ook onder. De proef voldoet aan alle wettelijke privacywet- en regelgeving, aldus Maastricht Bereikbaar. 

André Pettinga (Cyclemotions)
09-01-2017 @ 16:03

Mooi. Wat is het precieze verschil met de proef in Utrecht?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: