Kenniscentrum voor fietsbeleid

Utrecht ontwikkelt speciale markering én bewegwijzering voor snelfietsroutes

2017
plaatje

Na Noord-Brabant komt de provincie Utrecht eveneens met voorstellen voor een speciale bewegwijzering voor snelfietsroutes. Ook wil men de markering standaardiseren.

In Brabant ontwikkelde bureau Mijksenaar twee bewegwijzingsconcepten die op dit moment worden getest. Het ene concept volgt de CROW-richtlijnen vrij nauwgezet, het andere concept kreeg een afwijkende vormgeving, speciaal toegesneden op de gebruikers van snelfietsroutes.

In Utrecht ontwikkelde bureau Loendersloot samen met bureau Keuzeweg en bureau VanRens Mobiliteit voorstellen voor de bewijzering en markering van de nieuw te ontwikkelen snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort.

De ontwerpers zijn dicht bij de CROW-richtlijnen gebleven. De verschijningsvorm zal de fietser dan ook bekend voorkomen. De nadruk in het rapport dat hierover is uitgebracht – met een uitgebreide theoretische onderbouwing van de keuzes - ligt dan ook vooral op de systematiek. Bijvoorbeeld als het gaat om de plaatsing van voorwegwijzers en doelwegwijzers. Wel denkt men – net als in Brabant - aan het gebruik van een groter lettertype op de borden, gezien de hogere fietssnelheden.

Ook de markeringsvoorstellen sluiten grotendeels aan bij de CROW-aanbevelingen hieromtrent. Men kiest voor een doorgetrokken kantmarkering en een dubbele asmarkering met lange onderbroken strepen. Opvallend is wel de toepassing bij kruisingsvlakken van een blauwe lijn tussen de dubbele asmarkering, afhankelijke van de voorrangssituatie.

Tenslotte is in het rapport ook alvast een voorstel voor een speciaal logo te vinden, dat een plek moet krijgen op de bewegwijzering.

Bestand
Bureau Mijksenaar , Bureau Mijksenaar
2017
In dit document worden twee conceptontwerpen voor wayfinding voor snelfietsroutes gepresenteerd.  
Nieuws
2017
In Brabant is met de ondertekening van een bestuursovereenkomst de aftrap gegeven voor de F261, de snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk. De F261 krijgt als eerste snelfietsroute speciale bewegwijzering, gericht op de snelle fietser.
Rapport
Mariƫtte Pol (Keuzeweg), Bas Hendriksen (Loendersloot Groep), Maurice Veltrop en Berend Jan Bel (Van Rens Mobiliteit) , Provincie Utrecht
2017
Dit rapport bevat een ontwerp voor de markering en een ontwerp voor de systeembewegwijzering op de snelfietsroute ‘De Stijl’ tussen Utrecht en Amersfoort.
Roland Haffmans (-)
04-12-2017 @ 17:33

Ooit is de provincie de onzichtbare overheid genoemd. Blijkbaar zoeken ze nu krampachtig de media met ieder een eigen duur onderzoek over hetzelfde probleem.Uiteraard met ieder een eigen afwijkende oplossing.

Toch eens kijken kijken naar de huidige fietsbewegwijzering. Dan valt op het slechte onderhoud op, de onleesbaarheid in het donker, dat juist rode tekens slecht bestand zijn tegen (uv) zonlicht. Blijkbaar zijn het voorstellen vanachter het bureau door niet fietsers. 

 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: