Kenniscentrum voor fietsbeleid

Wegwijssysteem voor fietsers als ‘open-source model’ voor alle gemeenten

2016
plaatje

Met Fietsnet kun je als fietser gemakkelijk je weg vinden in en door Houten. De makers van het systeem, Fietsersbond Houten en de gemeente Houten, stellen het idee nu ook ter beschikking aan andere gemeenten.

Fietsstad Houten heeft een uitgebreide netwerk van fietspaden en -straten met vaak een gelijkwaardige inrichting. Daardoor is het niet altijd makkelijk in te schatten waar je als fietser in Houten bent.

Om dit probleem op te lossen ontwikkelden de gemeente Houten en de Fietsersbond Houten, geïnspireerd door metrokaarten, een extra bewegwijzeringssysteem: Fietsnet Houten. Met behulp van acht goed te volgen herkenbare routes kunnen fietsers beter en makkelijker de weg vinden. Als fietser herken je meteen op welke route je je bevindt aan de gekleurde en genummerde routestickers op de lantaarnpalen. Bij elke kruising met een andere fietsnetroute is er een kaart om snel te kunnen zien waar je bent en te bepalen hoe je het best verder kunt fietsen naar je bestemming binnen of buiten Houten. Daarmee moeten fietsers beter en makkelijker hun weg kunnen vinden.

Gemeente en Fietsersbond bieden het idee van Fietsnet Houten nu ook aan andere gemeenten aan. Het systeem krijgt al navolging in Kampen en Nieuwegein.

Het is ook te zien op de vakbeurs Verkeer, Mobiliteit & Parkeren die op 23-24 november wordt gehouden in Houten. Daar geven Dick Veldkamp (Fietsersbond Houten) en Jelger de Haas (gemeente Houten) een toelichting op Fietsnet.

Riet Beukert (particulier)
02-01-2017 @ 14:51

Ik weet nog goed hoe eind jaren 80 de ANWB en de Fietserbond samen de fietsbewegwijzering op Walcheren verbeterden. De Fietsersbond leverde karrevrachten vrijwilligers voor die klus en zou  daarvoor publiciteit krijgen op de lantaarnpalen. Maar wellicht zijn die stikkers op het ondergrondse deel terecht gekomen want ik heb ze maar 1 x gezien op een lantaarnpaal.

 

Riet Beukert (particulier)
02-01-2017 @ 14:53

Ik vraag me trouwens af hoe het zit met de voorrang voor fietsers op belangrijke fietsroutes. Ik heb de indruk dat je steeds meer voorrang moet geven op die dikke fietsslagaders.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: