Kenniscentrum voor fietsbeleid

Zelforganisatie in fietsparkeren

2017
plaatje

De slimste organisatie is zelforganisatie. Op de foto is te zien hoe fietsers zelf het schuinparkeren hebben ontwikkeld in de buurt van het Centraal Station in Amsterdam.

Het voorbeeld wordt aangedragen op de website www.emergent.city waar enkele architecten en mobiliteitsexperts met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bekijken in hoeverre de Stad in staat is zonder overheidsingrijpen zelforganiserende mobiliteit tot stand te brengen.

Stedebouwer Danny Edwards signaleert als voorbeeld de situatie rond het fietsparkeren bij het Centraal Station in Amsterdam. Hoe dichter je bij het Centraal Station komt hoe meer fietsen er aan de brugleuningen vast zijn gezet. Hele brugleuningen staan er mee vol.

Het brutalere type medeburger reageert daarop door zijn fiets er schuin met het voorwiel tussen te proppen en nog net aan de brugleuning vast te maken. Zo heeft hij/zij zijn parkeerprobleem opgelost, kunnen anderen nog steeds bij hun fiets en is alleen de voetganger echt de dupe.

Op de bruggen het dichtst bij het station leidt dat tot de ‘eindsituatie’ waarin permanent alle fietsen keurig schuin aan brugleuningen staan. Op deze manier passen bijna tweemaal zoveel fietsen aan een leuning en van de oorspronkelijke verrommeling is weinig meer te merken.

"Een simpel en prachtig voorbeeld van wat zelforganisatie vermag: Iemand ziet vanuit welbegrepen eigenbelang een oplossing, en anderen volgen zijn/haar voorbeeld. Zonder vergaderingen, zonder internet en bovenal: Zonder de overheid", aldus Edwards.

Jaap de Lange
20-01-2017 @ 16:10

Voor voetgangers blijft in de situatie op de foto nog voldoende ruimte over. Een mooie win-win oplossing: minder verrommeling, meer fietsen per strekkende meter brugleuning en de naam voor deze opstelling bestond al: visgraatstalling.

 

Ria Glas (Fietsersbond)
01-02-2017 @ 10:06

Met een goede visgraatstalling zou het er nog beter uitzien. Waarom staat die hier niet? Voor voetgangers lijkt me overigens die reclamezuil wel hinderlijk.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: