Gemeente 's-Hertogenbosch:
Knelpunten in schoolomgeving
21-05-2013
Aanbieden van verkeerseducatie aan een groot deel van het VO door externe en interne samenwerking door de gemeente.
Realisatietijd: | ongeveer 6 maanden (2010) |
Budget: | € 900.000,- |
Partners: | Basisscholen, voortgezet onderwijs, politie, brandweer, fietsersbond/VVN |
Doelgroep: | Jongeren, alle weggebruikers |
Initiatiefnemer: | Gemeente ‘s-Hertogenbosch |
Contactpersoon: | Koen Gijsbrechts (Gemeente 's-hertogenbosch) |
Categorie: | Maatregelen gericht op gedrag/fietsvaardigheden |
Succesfactor(en): |
Financiering koppelen
Gebruiker betrekken Maatschappelijk draagvlak Projectmatige werkwijze |
Meer info: |
Vanaf het schooljaar 2006-2007 is gestart met het project om alle scholen van het primair en voortgezet onderwijs het predicaat ‘verkeersveilig’ te geven. Samen met de gemeente verrichten tal van scholen inspanningen op het educatieve vlak én de aanpak van de knelpunten in de openbare ruimte in de schoolomgeving.
Doel van het project was door een integrale aanpak de schoolomgeving van alle basis- en middelbare scholen in ‘s-Hertogenbosch in 2010 duurzaam verkeersveilig te hebben. Concreet betekende dit dat alle scholen in 2010 in het bezit zijn van het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL), de knelpunten in de schoolomgeving aangepakt zijn en de deelnemers in de aanpak van verkeersonveiligheid hun activiteiten en inspanningen onderling afstemmen.
De scholen bepalen zelf het moment waarop zij zich aanmelden voor deelname aan het BVL-project. Binnen de kaders van de onderwijskundige doelstellingen behoort het tot de eigen beleidsvrijheid om prioriteiten te stellen aan de aandacht voor verkeerseducatie. Na aanmelding volgt een nulmeting en kan een ontwikkeltraject worden opgesteld. De scholen bepalen ook zelf de snelheid van het proces om te komen tot de diverse verbeteracties.
Succesfactor 1: groot bereik
De maatregel is een goed voorbeeld van samenwerking tussen gemeente, scholen en partners waarbij zowel ingezet wordt op educatie als fysieke maatregelen. Uit onderzoek naar het BVL-project blijkt dat met dit project een groot deel van de scholen bereikt wordt. De gemeente faciliteert de scholen in hun doel verkeerseducatie vorm te geven door middel van financiële ondersteuning. Deze kosten worden gedekt uit de jaarlijkse begrotingspost Verkeerseducatie. Op grond van de in 2006 vastgestelde subsidie(deel)verordening kunnen scholen een bijdrage krijgen voor onder meer de aanschaf van een theoretische lesmethode en de uitvoeringskosten van praktische verkeerslessen en -projecten. Uit de reacties van de verkeersouders en schooldirecties blijkt dat het project positief wordt gewaardeerd.
Succesfactor 2: afstemming intern en extern
Verschillende afdelingen van gemeente ‘s-Hertogenbosch hebben vaker en in een vroeger stadium contact over ontwikkelingen of vraagstukken, of wijzen elkaar erop. Hierbij gaat het om: afdeling Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, afdeling Realisatie en Beheer, afdeling Openbare Ruimte en Verkeer , afdeling Onderwijshuisvesting, wijkmanagementteam. Vooral bij de ontwikkeling van nieuwbouw speelt de verkeersveiligheid in een vroegtijdig stadium een rol. Wanneer problemen of knelpunten bij scholen worden geconstateerd door één van de deelnemers wordt direct de link gelegd met het BVL-project. Contactpersonen van scholen worden direct doorverwezen naar de afdeling Verkeer van de gemeente. Hierdoor is er een goed overzicht van de knelpunten op schoollocaties en worden de juiste middelen ingezet om deze adequaat aan te pakken.
Daarnaast is de afstemming van activiteiten en inspanningen met externe partijen goed. Bij de politie is aan elke school van het primair onderwijs een zogenaamde ‘schooladoptant’ toegewezen. Deze politiefunctionaris is voor de school het eerste aanspreekpunt en contactpersoon op alle facetten waar de politie een rol zou kunnen spelen.
De functionarissen moeten naar eigen inzicht en prioritering binnen hun taakuren invulling geven aan de rol als adoptant. Naar gelang de behoefte van de school, en haar inzet in de communicatie richting de eigen ouders, varieert de inzet van het beoordelen van onveilige situaties tot gerichte handhaving. Bij parkeeroverlast wordt incidenteel het flexteam van afdeling Stadstoezicht ingezet.
Mede door de groeiende bekendheid met het BVL-project bij de politie wordt vaker samengewerkt tussen school, politie en gemeente om verkeersmaatregelen en handhaving op elkaar af te stemmen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst
Reactie plaatsen
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren