Kenniscentrum voor fietsbeleid

Artikelen

Fietsberaad , Fietsverkeer 37
2015
Vrijliggende fietspaden bieden fietsers de meeste veiligheid en comfort. Maar vaak ontbreekt daarvoor de benodigde ruimte. Fietsstroken zijn dan een ‘next best’ oplossing. Onderzoek van CROW-Fietsberaad maakt duidelijk hoe je die zo goed mogelijk inpast.  
Ron Hendriks , Fietsverkeer 37
2015
Het aandeel fietsende 65-plussers neemt de komende jaren fors toe. En door de e-fiets fietsen ze meer dan vroeger. Maar ouderen zijn kwetsbaar. Het sombere perspectief is meer verkeersslachtoffers. De belangrijkste cijfers op een rij.
Ron Hendriks , Fietsverkeer 37
2015
'Driekwart van alle gebreken is te wijten aan leefstijl, een klein deel heeft andere oorzaken, zoals genetische factoren of gewoon pech.' Dat zegt dr. David van Bodegom. Hij houdt zich als artswetenschapper bezig met ouderengeneeskunde bij de Leyden Academy on Vitality and Ageing. En - is de vaste overtuiging van Van Bodegom - daarbij draait het vooral om één ding: zorg dat je in beweging blijft.
Ron Hendriks , Fietsverkeer 37
2015
Wanneer is het - de risico’s tegen de voordelen afwegende - nog verantwoord dat oudere mensen blijven fietsen (op een elektrische fiets)?
Karin Broer , Fietsverkeer 37
2015
Drie fietsen werden er afgelopen jaren speciaal voor ouderen ontwikkeld. Bij twee daarvan was Rosemary Dubbeldam betrokken, onderzoekster bij Roessingh Research and Development.
Karin Broer , Fietsverkeer 37
2015
Hoe zorg je ervoor dat oudere fietsers met een realistische blik hun eigen fietsgedrag onder ogen zien en eventueel maatregelen nemen waardoor ze veilig blijven fietsen? Het onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen. Het project ‘Zolang ik fiets’ is opgezet om daar meer inzicht in te krijgen.
2015
De centrale vraag voor de komende jaren is hoe je de voordelen van de fiets voor ouderen benut en de nadelen minimaliseert. Dit dossier laat zien wat ons te wachten staat en presenteert enkele initiatieven die op dit vlak worden ondernomen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: