Kenniscentrum voor fietsbeleid

Voorstel Vlaamse Fietsberaad over vormgeving kruisingen fietswegen en lokale wegen

08-09-2017

Fietsberaad Vlaanderen startte begin 2016 een onderzoek op naar de voorrangssituatie op kruisingen van fietswegen en lokale wegen.

Op basis van praktijksituaties bekeek men waar en volgens welke inrichtingsprincipes de fietser voorrang kan krijgen in een verkeersveilige omgeving. De belangrijkste bevindingen zijn samengevat in deze video.

 

Inge Caers (Fietsberaad Vlaanderen)
09-10-2017 @ 14:15

De resultaten van het onderzoek vind je op fietsberaad.be

Fietsberaad Vlaanderen heeft een brochure opgemaakt die een samenvatting geeft van het uitgebreide onderzoeksrapport. In deze documenten vind je naast de resultaten ook de instrumenten om zelf te onderzoeken of een bepaalde locatie in aanmerking komt voor een voorrangsregeling met fietsers in de voorrang én om de locatie op een leesbare manier in te richten.

1. Globaal afwegingskader: onderzoeken of een locatie in aanmerking komt voor een voorrangsregeling voor fietsers

2. Vormgeving: basisconcept voor de inrichting van de locatie 

Met dit onderzoek wil Fietsberaad Vlaanderen de leesbaarheid van de kruisingen van fietswegen met lokale wegen verbeteren zodat finaal de veiligheid voor alle weggebruikers en het fietsgebruik verhogen. 

Stefan Langeveld (Baluw)
10-10-2017 @ 15:15

Op zulke kruispunten is een voorrangsregeling voor fietsers ongewenst, omdat het indruist tegen het normale patroon en gedrag. Iedereen kent en eerbiedigt de ongeschreven basisregel: fietsers (en voetgangers) steken over áchter auto´s, niet ervoor. De gepresenteerde inrichtingen dwingen de weggebruikers naar onnatuurlijk en riskant gedrag. Fietsers wanen zich veilig en rijden voor naderende auto's langs. Als slechts éen automobilist de maatregelen negeert (om welke reden dan ook) kan een aanrijding het tragische gevolg zijn. Laten we liever enig tijdverlies voor de fietser/s accepteren. 

Ditzelfde argument pleit tegen zebrapaden.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: