Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietspad van Olifantsgras laat zien wat de mogelijkheden zijn van circulair bouwen

04-07-2018

In Zevenaar is een fietspad in gebruik genomen dat gebouwd is met ‘grasfalt’ en platen van grasbeton. Circulair bouwen, het is één van de voorwaarden die I&W aanhoudt bij de verdeling van de 26 miljoen euro subsidie die beschikbaar is voor nieuwe snelfietsroutes.

plaatje

Het Zevenaarse fietspad is om meer dan één reden bijzonder. Het kwam er omdat een flink aantal partijen samenwerkten aan de totstandkoming.  Dat waren naast de gemeente Zevenaar onder andere de NTP Groep, KPM civiel, de Rabobank en de Stichting Circulair Bouwen.

Vooral het proces, de samenwerking en de ‘Optimal Scan voor duurzame en circulaire wegen en paden’  - een voor dit circulaire fietspad ontwikkeld model - maken het fietspad speciaal, aldus de initiatiefnemers.

Samen ontwikkelden ze de plannen die uiteindelijk leiden tot een 500 meter lang traject, met als basismateriaal Olifantsgras dat hergebruik in de toekomst mogelijk maakt.

Circulair bouwen is ook voorwaarde voor wegbeheerders die rijkssubsidie willen krijgen op de aanleg van nieuwe fietsroutes.

Het kabinet trekt 26 miljoen uit voor de aanleg van nieuwe snelfietsroutes, waarbij gemeenten 40 procent gesubsidieerd krijgen. Eén van de voorwaarden die I&W daarbij stelt is dat bij het ontwerp al rekening wordt gehouden dat materialen hergebruik kunnen worden.

Gemeenten hebben overigens tot 22 september de tijd om plannen in te dienen.

 

Nieuws
2018
Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor de fiets. Voor de aanpak van het tekort aan fietsenstallingen bij stations wordt 74 miljoen uitgetrokken. Voor de aanleg van fietsroutes komt 26 miljoen euro beschikbaar. 
Roland Haffmans (-)
04-07-2018 @ 12:08

Alsnog subsidie voor een bestaand fietspad met sterk aangescherpte voorwaarden, nu 40% voorheen "het mooie is subsidies van 80 tot 90 procent" voor een ander fietspad in Zevenaar!

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: