Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsgootjes kunnen fietsverbindingen bekorten

12-01-2018

Het is een detail dat nogal eens over het hoofd wordt gezien: fietsgootjes. Maar soms kan een fietsroute drastisch bekort worden door zo’n gootje.

plaatje

Dat vond ook de gemeenteraad in Rotterdam, waar de SP in 2016 verzocht om “op termijn alle voetgangerstrappen, die gebruikt worden voor het overbruggen van de hoogte tussen twee elkaar kruisende wegen, te voorzien van een gebruiksvriendelijke fietsgeul.” Fietsgootjes dus, een thema dat tot nu toe nauwelijks  op de fietsagenda stond.

Voor de gemeente was het aanleiding om fietsers op te roepen om ontbrekende of slecht functionerende goten te melden. En daar kwam het nodig op binnen.

Op 11 locaties worden (of zijn) nu trappen voorzien van nieuwe fietsgeleiders, meestal betreft het dan 2 trappen per locatie. Verder wordt ook een bestaande fietsgeleider uitgefreesd om meer ruimte voor je banden te creëren. Die zijn tegenwoordig namelijk een stuk dikker dan de banden uit de jaren ’80, toen deze goot werd geplaatst.

Niet alle meldingen konden overigens worden gehonoreerd. Sommige trappen zijn gewoonweg te steil zijn, te smal of beide. Voor andere trappen bleek het toevoegen van een fietsgoot overbodig, omdat er ook andere en snellere alternatieve routes voorhanden zijn of omdat de fietsgoot niet zou uitkomen op een fietsroute. 

Martin Cleaver (fietspadterug.nl)
16-01-2018 @ 11:58

Teveel trappen hebben maar één geul. Ik hou de fiets rechts, dus een geul aan beide kanten is belangrijk voor omhooggaan zowel als omlaag.

Riet Beukert (particulier)
07-02-2018 @ 21:58

He Martin eindelijk iemand die dat zegt. Ik denk dat wij niet de enigen zijn.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: