Kenniscentrum voor fietsbeleid

Kinderfiets altijd op de goede maat

14-06-2017

Ouders met kinderen kennen het probleem. Je koopt een fietsje voor de kleine, en een of twee jaar later staat die werkeloos in de gang omdat je kind de fiets ontgroeit is. In België maakt de bibliotheek voor kinderfietsen opgang.

plaatje

De kinderfiets-bibliotheek – bestemd voor kinderen tot een jaar of 12 - draagt eraan bij dat het kind altijd op een ergonomische verantwoorde en goed onderhouden fiets rijdt.

Het begon – zoals zo vaak – in Gent met het project Op Wielekens. Daar kan men - sinds 2014 - via lidmaatschap en abonnement een kinderfietsje lenen op de goede maat voor het kind.  Dat kost je €30 per jaar, maar wie een eigen fietsje (of loopfietsje) inbrengt krijgt het eerste jaar gratis.

Het initiatief is inmiddels overgenomen door enkele tientallen gemeenten.

In Brugge bijvoorbeeld startte in 2015 de Fietsbieb die geheel draait op vrijwilligers. Daar kost een kinderfietsje maar €20,- per jaar.

En in Leuven begon men onlangs met VeloKadee. Die stelt nieuwe kinderfietsen beschikbaar met een lage instap, geschikt voor jongens en meisjes. Dat kost dan €60,- per jaar. 

Jacqueline Pieters (Gemeente Den haag)
14-06-2017 @ 14:52

Den Haag heeft er inmiddels ook een. In de nieuwste Haagse stalling aan de Nobelstraat heeft Biesieklette een fiets-o-theek geopend. Voor € 35,- per jaar.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: