Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ook Rotterdam damt toevloed deelfietsen in

06-02-2018

Na Amsterdam gaat nu ook Rotterdam paal en perk stellen aan de toevloed van deelfietsen. Aanbieders van deelfietsen krijgen tot 1 augustus de tijd om te bewijzen 'dat hun onderneming bijdraagt aan de ambities van Rotterdam als fietsstad'. 

Tijdens de pilotfase maakt de gemeente verdere afspraken met de deelfietsondernemers. Zo moet eventuele overlast zoveel mogelijk beperkt worden.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geschreven aan de gemeenteraad.
Veel Rotterdammers klaagden over de overlast die de deelfietsen bezorgen. Bewoners ervaren overlast van rondslingerende deelfietsen, of aan het gebrek aan ruimte in openbare fietsenstallingen, doordat gebruikers van de deelfietsen deze hier parkeren. Volgens de gemeente kunnen de ondernemers niet op dezelfde voet doorgaan. Tijdens de proefperiode gaat Rotterdam het aanbieden van deelfietsen niet verbieden. Wel bekijkt de gemeente welke kwaliteitseisen aan de aanbieders moeten worden gesteld. Daarnaast brengt de gemeente de locaties in beeld waar de meeste overlast wordt ervaren. In de tussentijd heft de gemeente geen precariorechten, een vergoeding voor het gebruik van openbare grond.
Rotterdam gaat daarnaast evaluatiegesprekken voeren met de aanbieders zodat zij eventuele nieuwe overlast kunnen verhelpen. Staan deelfietsen fout of hinderlijk geparkeerd, dan haalt de gemeente ze weg.

Kees van Malssen
07-04-2018 @ 08:49

Dan mag er wel flink wat verbeteren, want ik kom meer en meer verdwaalde deelfietsen tegen. Nog niet op hinderlijke plaatsen, maar het ziet er niet naar uit dat er enige zorg voor die fietsen gegeven wordt.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: