Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ping if you care levert 40.000 meldingen op over onveiligheid voor fietsers in Brussel

14-05-2018

Met een druk op de knop een onveilige situatie melden. Dat blijkt te werken. In Brussel kregen zo’n 400 fietsers een meldknopje op het stuur en dat leverde in 9 maanden tijd 39.887 meldingen op.

plaatje

Het idee komt oorspronkelijk van de Zweedse firma Hövding die eerder de airbag voor fietsers op de markt bracht. Een knop op het stuur is via bluetooth verbonden met de smartphone van de fietser. Zodra deze op de knop drukt, wordt de onveilige locatie vastgelegd en doorgezonden naar een campagne website waar de verzamelde fietsblackspots te zien zijn. Fietsers kunnen hun melding achteraf toelichten via de speciale app.  

Londen had de primeur. In 2016 namen daar 500 fietsers deel aan een project genaamd ‘Beep de mayor’. In Brussel startte vorig jaar mei een soortgelijk project onder de noemer ‘Ping if you care’.

De deelnemers aan Ping if you care konden problemen melden in 8 categorieën: kwaliteit van het wegdek, zichtbaarheid, aanleg van de weg- en fietsinfrastructuur, verkeerslichten, conflicten op een kruispunt, conflicten tijdens het fietsen op de weg, conflicten tijdens fietsen op het fietspad en stress.

Meldingen gingen onder meer over de afwezigheid van fietspaden, gaten in de weg, voertuig geparkeerd op het fietspad en automobilisten die weinig ruimte laten bij het inhalen.

De meldingen zijn verzameld op een heatmap. Die geeft ook beeld van het door de fietsers gebruikte netwerk. 

Koen van 't Hof (Gemeente Amsterdam)
05-06-2018 @ 17:57

Veelbelovende toepassing om inwoners te betrekken bij het verbeteren van fietsen in de stad. Is er ook duidelijk op welke manier al deze meldingen worden opgepakt en hoe met de melders wordt gecommuniceerd? 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: