Kenniscentrum voor fietsbeleid

Regio stuurt aan op snelle fietsroute Apeldoorn-Epe over voormalige spoorlijn

15-02-2017

De snelle fietsroute tussen Apeldoorn en Epe komt bij voorkeur te liggen op de voormalige spoorlijn tussen deze twee plaatsen. Dat hebben de gemeenten Epe en Apeldoorn besloten.

In de afgelopen maanden zijn voor het traject drie routevarianten onderzocht. De gemeenten hebben nu gekozen voor de fietsroute over de voormalige spoorlijn tussen Apeldoorn en Epe. Dat tracé biedt een aantal voordelen. Het is de kortste weg van Epe via Vassen naar Apeldoorn, het is in de lengterichting geheel autovrij en het is aantrekkelijk door afwisseling in en beschutting door het landschap. Bovendien is er op deze route ruimte om het fietspad 4 metyer breed te maken, wat het comfort en de veiligheid voor de fietsers vergroot.

De andere twee onderzochte routes waren de dorpenroute en langs het Apeldoornskanaal. De eerste kan wegens fysiek ruitegebrek nauwelijk worden opgewaardeerd, de andere is minder geschikt vanwege de ligging te ver weg van de kernen waar fietsers hun woon of werk/school bestemming hebben liggen.

Er is nog wel aanvullend onderzoek nodig. Een brede fietsroute over de voormalige spoorlijn kan gevolgen hebben voor landschap en ecologie. En voor de openbare verlichting is een passende oplossing nodig die recht doet aan de principes van ‘Veluwe Donker’. Rond de zomer valt de defintieve beslissing.

Kees van Malssen
10-06-2017 @ 00:03

Voormalige spoortrajecten hebben als groot voordeel dat bochten (zeer) ruim zijn en eventuele hellingen gematigd. De verlichting kan via de grond, eventueel in combinatie met bewegingsdetectie en/of metaaldetectie (zoals de lussen bij verkeerslichten) dynamisch gemaakt worden.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: