Kenniscentrum voor fietsbeleid

Steeds meer deelfietsen bij de bushalte

06-08-2018

Deelfietsen bij de bushalte zijn aan een voorzichtige opmars bezig.

plaatje

Het succes van de deelfiets varieert sterk per systeem, en per locatie. De bushalte is een locatie die steedsa vaker - voorzichtig - wordt uitgeprobeerd door ov-maatschappijen.

Zo kunnen busreizigers op de halte Flight Forum (buslijn 401 in Eindhoven) sinds kort ook gebruik maken van een deelfiets. De deelfietsen, in de huisstijl van Bravo, kunnen een jaar lang gratis gebruikt worden om van de bushalte naar de eindbestemming te fietsen.
Hermes en de provincie Brabant willen hiermee het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. De reistijd naar de eindbestemming op het grote kantorenpark nabij de luchthaven wordt door te fietsen een stuk korter.

De deelfietsen komen van Hopperpoint, die al op enkele anders locaties in en rond Eindhoven actief is. Ze kunnen met hulp van een app uit de geautomatiseerde stalling worden genomen. Gebruikers moeten zich wel registreren en creditcardgegevens invoeren. Er kan een jaar lang gratis gebruik worden gemaakt van de deelfietsen. Tijdens dat jaar wordt onderzocht hoe groot de behoefte is aan deelfietsen en wordt bepaald of er meer Bravofietsen bij bushaltes worden geplaatst.

Ook elders verschijnen deelfietsen bij bushaltes. Zo kan men bijvoorbeeld bij bushalte ’t Tunneltje in De Bilt en bij Sweco op een USP Campusbike stappen. Daar staat Go About erachter. En Connexxion heeft deelfietsen geplaatst op OV-haltes in Amstelveen en Aalsmeer in R-net huisstijl. Connexxion werkt samen met twee verschillende marktpartijen die deelfietsen aanbieden. Voor Amstelveen en Aalsmeer is dat met Flickbike, voor Hoofddorp en Nieuw Vennep is dat Donkey Republic. En Arriva heeft Nextbike deelfietsen staan in Maastricht.

William Nederpelt (Fietsersbond / ECF / EuroVelo)
03-09-2018 @ 08:51

Next Bike staat nu ook in Dordrecht.

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de Drechtsteden, Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden is de fiets meegenomen. Dit is ook meegewogen bij de gunning aan Qbuzz

https://www.ovmagazine.nl/2018/01/qbuzz-haalt-dav-binnen-1600/

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: