Kenniscentrum voor fietsbeleid

‘Vonkjes’ markeren fietspad onvoldoende

15-05-2017

Oplichtende stippen als nachtmarkering voldoen in de praktijk niet.

Waterschap Scheldestromen en de Sandee Groep hebben begin dit jaar een deel van een fietspad nabij Middelburg voorzien van oplichtende stippen. De vonkjes gebruiken geen elektriciteit. Ze lichten op doordat ze zonlicht opslaan en terugkaatsen. Daarmee dragen ze bij aan het terugdringen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Voor- en nadat over een lengte van 300 meter de ‘vonkjes’ waren aangebracht, is de beleving van de weggebruikers onderzocht. Gebleken is nu dat het effect van de ‘vonkjes’ niet aan de verwachtingen voldoet. Het Waterschap hoopte dat de vonkjes ongeacht de weersomstandigheden gedurende een hele nacht licht zouden uitstralen. Dat doen ze onvoldoende, zeker na een bewolkte dag. En als er fietsverlichting op schijnt, verdwijnt hun werking nog meer.

Rapport
Waterschap Scheldestromen
2017
In opdracht van Waterschap Scheldestromen is op een proefvak (fietspad) geëxperimenteerd met glow in the dark stippen in de verharding. Deze rapportage beschrijft de (kwalitatieve) onderzoeksresultaten.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: