Kenniscentrum voor fietsbeleid

Wandelen is het nieuwe fietsen

11-05-2018

Sinds 1 mei is het voetgangersgebied in de binnenstad van Utrecht uitgebreid. Dat gaat deels ten koste van de fietsers. Die krijgen echter wel alternatieven aangeboden.

plaatje

Utrecht telt steeds meer bezoekers. Het gebrek aan ruimte in de binnenstad zorgt steeds vaker voor irritaties en frustraties bij voetgangers, fietsers, automobilisten en bevoorradingsverkeer, aldus de gemeente. Daarom is het voetgangersgebied per 1 mei uitgebreid en wordt de fietsers enigszins op afstand gezet.

Voor het deel dat uitgebreid is blijft het van maandag tot en met vrijdag toegestaan om te fietsen. Op zaterdag en zondag mag men hier alleen nog tussen 18.00 uur en 10.00 uur fietsen. Tegenover de uitbreiding van het voetgangersgebied staat nu dat de periode dat fietsen is toegestaan voor een groot deel van het voetgangersgebied is opgerekt tot 18:00 uur – 10:00 uur. Dat was van 18:00 tot 06:00 uur.

De gemeente wijst erop dat rondom het voetgangersgebied een comfortabele fietsroute loopt: ‘Als u niet in de binnenstad hoeft te zijn, kunt u het beste via de singels fietsen’. Aan de randen van het voetgangersgebied zijn extra fietsparkeerplaatsen voorzien, onder meer in de in de vorm van pop-up-stallingen. ‘Zet je fiets in één van de gratis fietsenstallikngen en wandel verder de stad in’, zo luidt de boodschap.

Peter van Bekkum (Fietsersbond)
14-05-2018 @ 21:45

Fietsersbond afd Utrecht verzet zich tegen het fietsverbod. En met succes; in het oorspronkelijke plan van de gemeente zou het fietsverbod 7 dagen van de week gelden, dat is teruggebracht tot alleen de weekenddagen. We willen dat de alternatieve route via Domplein, Korte en Lange Nieuwstraat veel aantrekkelijker wordt gemaakt en we willen op de Oudegracht een 'fiets te gast'-regime. 

Peter H. Smit (Rover)
04-06-2018 @ 12:07

Berlage wilde al een doorbraak van het Domplein naar achter het stadhuis.  Dat zou een verbinding opleveren tussen de Nieuwstraten via de Schoutenstraat naar de Neude, zodat t Wed minder hard nodig is voor fietsers.  Wie betaalt voor het breekwerk?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: