Kenniscentrum voor fietsbeleid

Slecht weer? Pak de bus!

13-02-2018

Meestal de fiets, maar soms de bus. Dat reispatroon zal velen bekend voorkomen. Enschede speelt hier op in door fietsers een gratis OV-chipkaart aan te bieden.

De gemeente doet dat samen met vervoerder Twents (Synthus) in de vorm van een arrangement voor mensen die graag fietsen, maar bij slecht weer de auto pakken. Door deze mensen een OV-chipkaart met reissaldo te bieden, kunnen ze ook voor de bus kiezen.

Uit gegevens van de gemeente blijkt dat 40% van de inwoners nog niet over een OV-chipkaart beschikt. Als de bus dan een optie is, dan is in veel gevallen de drempel te hoog om eerst een kaart aan te schaffen, zo veronderstellen de initiatiefnemers.

Je moet er wel wat voor over hebben. Zo moet je eerst een SMART-app installeren en 15 keer de fiets pakken. Dan heb je recht op een anonieme OV-chipkaart met tien euro aan reissaldo, genoeg voor enkele ritten met de bus. Ook krijgt men uitleg over het openbaar vervoer en de OV-chipkaart. Verder kunnen deelnemers punten sparen met de SMART-app door met de bus te reizen. Deze punten kunnen worden ingeruild tegen producten en diensten. De eerste 50 deelnemers ontvangen een stormparaplu. Daarmee kunnen ze droog de bushalte te bereiken.

Peter H. Smit (Rover)
01-03-2018 @ 11:44

Uit een experiment in Brabant bleek dat 87% van de toegewijde fietsers (hadden al een app daarvoor) blijft fietsen als het regent.  Is het de bedoeling van dit experiment in Twente dat dat percentage lager wordt, omdat het gebruik van de bus makkelijker wordt?

Probeer iets te bedenken voor de minder toegewijde fietser.  Die heeft meer aanmoediging nodig om te gaan fietsen: de deelnemenrs aan fiets-apps en andere fietsprogramma's zijn al fiets-belust.

Ik hoop trouwens dat in Twente overleg is geweest met het busbedijrf.  Want dit experiment versterkt de spits op natte dagen.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: