Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsberaadpublicatie 8. Fietsers in voetgangersgebieden; Feiten en richtlijnen

Hans Godefrooij, Erik van Hal & Rob Temme (BRO, Vught) , Fietsberaad
2005
plaatje

Rapport over de (on)mogelijkheden om fietsers toe te laten in voetgangersgebieden, met een duidelijke richtlijn.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):


U kunt ook een papieren exemplaar bestellen door hier te klikken.

In veel Nederlandse gemeenten is de afgelopen jaren de aandacht voor de verblijfskwaliteit van het centrumgebied toegenomen. Veel gemeenten hebben in dit kader de toegankelijkheid van voetgangersgebieden voor fietsers heroverwogen, wat niet zelden tot een ware (politieke) kwestie heeft geleid. Deze kwesties hebben een grote verscheidenheid aan oplossingen opgeleverd. Richtlijnen voor het thema ‘fietsers in voetgangersgebieden’ zijn dan ook niet voorhanden, zodat (politieke) keuzes niet of nauwelijks cijfermatig onderbouwd kunnen worden. Daardoor is van enige uniformiteit in beleid en regelingen omtrent fietsen in voetgangersgebieden in Nederland geen sprake.
Het Fietsberaad gaf BRO de opdracht om op straat te gaan kijken of er lessen te trekken zijn uit de praktijk. In december 2004 was het onderzoeksrapport gereed. Daarna zijn van alle 15 onderzochte centrumgebieden overzichten gemaakt van de structuren in en rond de stadscentra en van de meetgegevens, weergegeven op qua schaal en beeld identieke kaartondergronden en aangevuld met foto’s van de betreffende straten. De tekst van het onderzoeksrapport en de als voorbeeldencatalogus bruikbare overzichten van 15 centrumgebieden zijn in deze Fietsberaad-publicatie samengevoegd.

Artikel
2005
BRO deed empirisch onderzoek op 91 binnenstadslocaties. Er blijkt een duidelijke grens van voetgangersdichtheden waarboven de combinatie met fietsers niet meer kan.
Artikel
Karin Broer , Fietsverkeer
2005
Gesprekken en observaties in Goes en Helmond over de juistheid en toepasbaarheid van de door BRO ontwikkelde richtlijn: wanneer kunnen fietsers en voetgangers samen?
Rapport
D.G. Davies, L. Chinn, G.S. Buckle en S.J. Reid , TRL
2003
This report describes a study into the use of vehicle restricted areas in Cambridge, Hull en Salisburyby cyclists. 
Artikel
2005
BRO conducted an empirical study at 91 inner city locations. There is a clear limit to the pedestrian densities that allow a combination with cyclists.
Rapport
D.G. Davies, L. Chinn, G.S. Buckle en S.J. Reid , TRL
2003
Gedegen studie in drie Britse steden: Gedrag van fietsers in voetgangersgebieden

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: