Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsberaadpublicatie 9. Beleidswijzer fietsverkeer; Kennis voor fietsbeleid gebundeld

Fietsberaad
2005
plaatje

De Beleidswijzer Fietsverkeer; de handreiking over niet-infrastructurele aspecten van fietsbeleid. Het bevat een overzicht van alle kennis over fietsbeleid in Nederland.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

U kunt ook een papieren exemplaar bestellen door hier te klikken.

Het ontwerpen en aanleggen van fietsinfrastructuur beslaat echter maar een deel van de beleidscyclus: er gaat heel wat aan vooraf, en het moet passen in een breder beleid. De realisatie van de fietsvoorzieningen zou moeten voortkomen uit een integrale visie, die aansluit bij het overige verkeersbeleid en het ruimtelijk beleid. Dat vraagt om analyse van kansen en mogelijkheden en uiteindelijk om politieke keuzes en bestuurlijk draagvlak. Bovendien kan fietsbeleid succesvoller zijn als het gaat om méér dan fietsvoorzieningen aanleggen. Bijvoorbeeld: aandacht voor de aanpak van fietsdiefstal, aanhoudende aandacht voor de mogelijke gevolgen van planologische beslissingen en werken aan de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto bij korte ritten.
Een dergelijke brede en structurele aanpak van fietsbeleid vraagt om kennis, om inspiratie uit ideeën van collegagemeenten en om de mogelijkheid voort te bouwen op de ervaringen van anderen. Deze Beleidswijzer wil een inleiding zijn op de kennis die we in Nederland hebben op de niet-infrastructurele aspecten van fietsbeleid. Aan de orde komen aspecten als: draagvlak, planvorming, financiën, reisdoelen en instrumenten voor beleid (waaronder ontmoedigen autogebruik, een samenhangend fietsroutenetwerk, goede fietsparkeervoorzieningen en communicatie en educatie).

Rapport
1995
Een inventarisatie van niet-infrastructurele maatregelen die het fietsverkeer kunnen bevorderen.
Rapport
1995
A catalogue of non-infrastructural measures that may promote cycling.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: