Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ongelijkvloers

image

Ter vervanging van een ongure onderdoorgang is in Veghel een fietstunnel gerealiseerd met een Design-and-Construct-aanbesteding. De gemeente stelt daarbij de functionele eisen vast. De aanbieders hebben vervolgens grote vrijheid om zelf te bepalen hoe ze aan deze eisen willen voldoen. De beste aanbieding bleek ook veruit de goedkoopste. Het resultaat is een ruime sociaal veilige tunnel en een aanzienlijke toename van het gebruik.

image

Pernis, Vondelingenweg, rollend fietspad. Fietsers in Pernis moeten 8 meter hoogteverschil overbruggen, om de Havenspoorlijn te kruisen. Om fietsers hierbij een steuntje in de rug te geven heeft de gemeente Rotterdam in 2003 een rollend fietspad aangelegd. Het rollende fietspad kostte 2,25 miljoen euro. De gemeente Rotterdam en de Stadsregio Rotterdam hebben het rollend fietspad gefinancierd

image

Dronten, N23, tunnel onder rotonde bubeko. De nieuwe N23 wordt ter hoogte van Dronten met een rotonde op de bestaande N307 aangesloten. Om een verkeersveilige schoolroute te creëren zal een fietstunnel onder de rotonde worden aangelegd, waarbij een deel van de tunnel wordt opengewerkt.

image

Deventer, Henri Dunantlaan, fietstunnel. Onder het kruispunt Henri Dunantlaan – Rielerweg in Deventer wordt een fietstunnel aangelegd. Dit is een onderdeel van een hoogwaardige conflictvrije fietsroute tussen woonwijk de Vijfhoek en de binnenstad van Deventer. In zeer beperkte ruimte zijn de tunnel, hellingen en de aansluiting op het kruispunt voor het gemotoriseerd verkeer ingepast.

image

Zaanstad, stationsomgeving, De Buiging. De gemeente Zaanstad heeft ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van het centrum en de stationsomgeving: een nieuw stadhuis, een nieuwe bibliotheek, woningen, kantoren, winkels etc. Ook een gedempte kracht wordt weer in oude luister hersteld. Een fietsbrug over het spoor en de provinciale weg zijn geïntegreerd in de plannen.