Fietsklemmen of nietjes?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-02-2020
Een rek met hoog-laag fietsklemmen biedt ogenschijnlijk ruimte voor veel fietsen. Maar het lijkt niet overal de ideale oplossing. Soms werkt het aloude fietsnietje beter.

Dat valt af te leiden uit de ervaringen die de gemeente Goes rapporteert. Op verzoek van de Tour de Force hebben al zogenaamde F10 steden voorbeelden gegeven van geslaagde en minder-geslaagde fietsprojecten.

Tot de fietsprojecten die verkeerd uitpakten, behoorde de fietsklemmen in Goes. De gemeente koos een aantal jaren geleden in het centrum voor het plaatsen van solide hooglaag fietsklemmen met een ring die
de mogelijkheid biedt om er een ring of kettingslot aan te bevestigen. De fietsklemmen voldeden aan het Fietsparkeur-label en werden aanbevolen door diverse belangenpartijen, zo stelt Goes.

Maar in de praktijk viel dat tegen. ‘Fietsers hebben angst voor een krom voorwiel en zetten de fietsen niet in de klem maar ernaast of ervoor. Gevolg is dat er fietsen omvallen. Ook is de hart-op-hart te smal, waardoor de klemmen niet optimaal kunnen worden benut en de werkelijke capaciteit van de stallingen veel lager is dan het aantal klemmen.’

Daar komt bij dat men in Goes kennelijk niet al te bevreesd dat een fiets wordt gestolen waardoor de aanbindmogelijkheid slechts incidenteel gebruikt werd.

Daarom zijn de fietsklemmen inmiddels vervangen door nietjes. In afwijking van de richtlijnen zet men in Goes de nietjes op een hart-op-hart afstand van 2.00 meter. ‘Hiermee wordt de ruimte tussen de nietjes optimaal benut. Ook als er een keer een wat bredere fiets tussen staat.’

Volgens de gemeente worden de nietjes gewaardeerd door de bezoekers van de binnenstad. De fiets kan comfortabel gestald worden en wanneer er geen fietsen staan vormen de nietjes geen barrière in de openbare ruimte. Meestal staan er 4 fietsen tussen de nietjes. Maar als het wat drukker is loopt dat soms op tot 5. Tevens bieden ze ruimte voor bakfietsen of 2 bromfietsen.

Er zijn trouwens meer gemeenten die een voorkeur hebben voor nietjes met een grotere hart-op-hart afstand. Hieronder een voorbeeld uit Zeist.

zeist.jpg

 

 

Relevantie

Scroll naar boven