Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nieuwsoverzicht 2005

21-09-2005 Er verschijnen geleidelijk aan meer fietsrouteplanners op internet. Sinds vandaag is daar de planner van de provincie Zuid-Holland bijgekomen. Deze fietsrouteplanner is ontwikkeld door de Fietsersbond, in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De planner zoekt niet alleen de meest recreatieve route, maar ook de snelste. En het is de eerste planner waarmee men fietsroutes kan plannen van een eigen gekozen begin- en eindpunt. Ook Amsterdam en Utrecht kennen inmiddels fietsrouteplanners. Meer info: Fietsrouteplanner Zuid-Holland
19-09-2005 Een fietsenstalling die haar functie uitstraalt. Dat was de opdracht die architect Johan van de Ven meekreeg van de gemeente Apeldoorn. Het resultaat is een opvallend vormgegeven stalling, met een transparante glazen gevel waardoor voorbijgangers kunnen zien wat zich achter de gevel afspeelt.
15-09-2005 Winterswijk heeft van de Fietsersbond een prijs gekregen voor de beste aanpak tegen fietsdiefstal. Winterswijk kreeg de prijs voor de doordachte aanpak waarbij de politie samenwerkt met gemeente, woninbouwcorporaties, justitie, tweewielerhandel, scholen, de horeca, de media en Duitse buurgemeenten.
14-09-2005 Zoetermeer beschikt sinds kort over een Fietspaviljoen: een modern uitgevoerde overdekte fietsenstalling, met een aantal extra's zoals een openbaar toilet, kluisjes en verhuur van buggy's en boodschappenwagentjes. Een paar exotische eetzaakjes completeren het geheel.
12-09-2005 Mensen die regelmatig bewegen hebben een hogere levensverwachting en leven langer gezond dan inactieve volwassenen. Met matige beweging, zoals wandelen, fietsen, tuinieren of rustig zwemmen, wint een vrouw gemiddeld 1,5 jaar en een man 1,4.
09-09-2005 Na Limburg, Brabant en Noordwest-Friesland wordt nu ook op de Veluwe een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten opgezet. Een flinke operatie, gezien de omvang van het gebied en de vele partijen die bij de totstandkoming zijn betrokken.
07-09-2005 Bij oudbouw woningen zonder een berging zou men op straat rekening moeten houden met circa 1,3 fietsparkeerplek. Is er - meestal bij nieuwere woningen - wel een berging, dan volstaat 0,5 fietsparkeerplek op straat per woning. Dit is de uitkomst van een onderzoek naar fietsparkeren bij de woning, gehouden in Amsterdam.
07-09-2005 Op de site van de Fietsersbond is sinds kort een overzicht te vinden van goede lokale initiatieven om fietsdiefstal aan te pakken. In een database zijn 30 voorbeelden opgenomen, waarbij men kan selecteren op aspecten als stallen, handhaving, communicatie, enzovoort. Aan bod komen onder meer initiatieven in Amsterdam, Groningen en Winterswijk.
05-09-2005 Het project 'Kinderen veiliger door Delft' is er onder andere op gericht om kinderen veilige fietsroutes door de stad te bieden. En om het autoverkeer van en naar scholen terug te dringen.
31-08-2005 Het Duitse Call a Bike groeit gestaag. Het concept, een kruising tussen OV-fiets en het wittefietsenplan, kent inmiddels 80 000 klanten. Bij Call a Bike kunnen klanten via hun mobieltje een code opvragen, waarmee het slot van een huurfiets kan worden ontgrendeld. Na afloop kan men de fiets gewoon ergens in het centrum van de stad achterlaten.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »