Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nieuwsoverzicht 2009

07-12-2009 Ook bij het ontwerp van fietsbruggen speelt het begrip duurzaamheid een steeds belangrijker rol. Zo won architectenbureau Syb van Breda & Co een door Zoetermeer uitgeschreven prijsvraag met een superslank ontwerp waarbij spaarzaam gebruik wordt gemaakt van staal. En Den Haag nam onlangs de langste kunststof brug in gebruik, die ook werd ontworpen op duurzaamheid.
04-12-2009 Rotterdam moet dé fietsstad van Nederland worden. Dat stelt verkeerswethouder Hans Vervat van de gemeente. Daartoe breidt Rotterdam onder meer komende jaren het aantal fietsparkeerplaatsen in het centrum fiks uit.
01-12-2009 Een veilige verkeerssituatie is belangrijker om kinderen voldoende te laten bewegen dan veel speelplekken en veel groen in een wijk. Dit concludeert TNO-er Sanne de Vries in haar proefschrift over beweegvriendelijke wijken voor kinderen. Zij onderzocht in tien stadswijken hoe het beweeggedrag van kinderen samenhangt met de inrichting van een wijk.
30-11-2009 Sinds eind oktober zijn ook de Duitse gemeenten Kranenburg, Kleve en Emmerich op het fietsroutenetwerk van de stadsregio Arnhem-Nijmegen aangesloten. Het fietsroutenetwerk is, samen met vijftien betrokken gemeenten, ontwikkeld door de Stadsregio Arnhem Nijmegen.
27-11-2009 Van alle aspecten die in Fietsbalans-2 aan de orde zijn gekomen, scoort fietsparkeren het slechtst. Op veel belangrijke bestemmingen zijn grote tekorten en hebben de fietsenrekken meestal geen aanbindmogelijkheid om de fiets tegen fietsdiefstal te beschermen. De concurrentiepositie van de fiets te opzichte van de auto is de laatste jaren wel verbeterd.
25-11-2009 Volgens het Mobiliteitsonderzoek Nederland zijn Nederlanders in 2008 minder mobiel geworden. Het aantal afgelegde kilometers daalde met ruim 4 procent. Het aantal kilometers per auto en fiets nam met ongeveer 2,8 procent af. Alleen het gebruik van openbaar vervoer steeg in deze periode licht. De MON-cijfers over 2008 laten zich echter niet helemaal vergelijken met voorgaande jaren.
23-11-2009 Hoewel minister Eurlings het belang van de fiets onderstreept, is hij niet van plan deze kabinetsperiode meer geld uit te trekken voor fietsbeleid dan de 200 miljoen euro die al in de plannen opgenomen is. Dit bleek tijdens de behandeling van de initiatiefnota van Kamerlid Atsma. Zowel de Kamerleden als minister Eurlings waren vol lof over het initiatief van Atsma.
23-11-2009 Nooit eerder heeft iemand de centrale plaats die de fiets inneemt in onze samenleving in een (foto)boek weten samen te vatten. Tot nu! Zo wordt het boek aangekondigd van Shirley Agudo, een Amerikaanse fotografe die al jaren in Nederland woont. Via verrassende en grappige fotografie laat ze zien waarom het fietsgebruik in Nederland zo uniek is in de wereld.
20-11-2009 Er blijken grote verschillen te bestaan tussen gemeenten in Nederland in de CO2-emissie als het gaat om de mobiliteit per inwoner. Zo produceert een inwoner van Almere bijna tweemaal zoveel CO2 voor zijn of haar mobiliteit als een inwoner van Amsterdam. Het is niet helemaal toevallig dat het fietsgebruik in Almere op 27 procent ligt, en in Amsterdam op 38%.
19-11-2009 Extra stallingsruimte voor fietsers in de binnenstad en bij het station, het vervroegen van de openingstijden van de gratis bewaakte fietsenstallingen en extra `regeltegels' die fietsers informeren over het fietsparkeerbeleid en verlaging van de bestuursdwang voor foutgeparkeerde fietsen van 25 euro naar 10 euro. Met deze en andere maatregelen wil Nijmegen het fietsparkeerbeleid in de binnenstad en bij het centraal station verder verbeteren.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 »