Kenniscentrum voor fietsbeleid

Meer gemeenten introduceren stallingsverbod in centrum

29-03-2005

Zoetermeer gaat vanaf 1 juni een stallingsverbod voor fietsen in het centrum instellen. Eerder gebeurde dat al in Helmond. Groningen overwoog een dergelijk verbod voor het centrum in te stellen, mag zag daar onlangs toch maar vanaf.
Zoetermeer gaat vanaf 1 juni een stallingsverbod voor fietsen in het centrum instellen. Eerder gebeurde dat al in Helmond. Groningen overwoog een dergelijk verbod voor het centrum, maar zag daar onlangs toch maar vanaf.
Verschillende gemeenten kennen al stallingsverboden in stationsgebieden. Het stallingverbod in Zoetermeer geldt voor het hele voetgangersgebied in het Stadhart van de gemeente. Het verbod op fietsen en stallen van fietsen en bromfietsen zal worden aangegeven met borden op plekken waar men een verbodszone binnengaat.
De eerste drie maanden wordt alleen gewaarschuwd. Na die periode zal daadwerkelijk tot handhaving worden overgegaan. De eigenaar krijgt eerst een waarschuwingslabel aan zijn fiets hangen met het tijdstip van de overtreding. Als de fiets er een kwartier later nog staat, kan deze worden meegenomen. Het voorstel moet formeel nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Ook Helmond kent sinds kort een stallingsverbod voor het centrum. In Groningen was een dergelijk verbod in discussie, maar inmiddels hebben B&W besloten ervan af te zien.
Twee jaar geleden werd de gemeente Nijmegen teruggefloten door de rechter toen men daar een stallingsverbod wilde instellen voor het centrum, met als argument dat er toen onvoldoende fietsparkeermogelijkheden waren.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: