Kenniscentrum voor fietsbeleid

Meer trein en minder autokilometers dankzij OV-fiets

07-12-2005

Dankzij de OV-fiets reist 35% van de pashouders vaker met de trein en laat 12% de auto soms of regelmatig staan. Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek van de Fietsersbond onder 4300 pashouders van de OV-fiets.
Dankzij de OV-fiets reist 35% van de pashouders vaker met de trein en laat 12% de auto soms of regelmatig staan. Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek van de Fietsersbond onder 4300 pashouders van de OV-fiets.

Uit het onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat de klanten vooral tevreden zijn over het gemak, de snelheid en de vrijheid. De lage kosten scoren ook hoog. De OV-fiets wordt het meest gebruikt voor zakelijke doeleinden (49%) en voor woon-werkverkeer (14%). Zestig procent van de klanten gebruikt de OV-fiets voor bezoek aan vrienden en familie.
Veel respondenten huren bij Amsterdam CS, Den Haag CS, Leiden CS en Utrecht Hilversum heeft de meeste verhuringen ten gevolge van een hoog aantal bedrijfsabonnementen, o.a. van de Radio- en TV studio's in de regio.
Uit het onderzoek van de Fietsersbond komt ook een aantal verbeterpunten naar voren. Veel klanten wensen uitbreiding van het aantal verhuurlocaties en verlenging van de openingstijden van de verhuurplaatsen. Veel reizigers hebben behoefte aan de garantie dat er altijd een fiets voorradig is of willen reserveren. Met vergroting van het aantal fietsen kan aan deze wens worden voldaan. Over de kwaliteit van de OV-fietsen zijn de meningen verdeeld. Een groot aantal klanten beoordeelt die als goed, een klein aantal dringt aan op verbetering van de remmen en het zadel.
De OV-fiets is al op 86 plaatsen in Nederland te huur en kent al bijna 20.000 pashouders. De Fietsersbond, een van de initiatiefnemers van dit fietsverhuursysteem, verwacht dat met een gerichte marketingstrategie het aantal OV-fietsleden kan verdubbelen. De exploitatie is kostendekkend bij 28.000 pashouders en 400.000 ritten per jaar.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: