Kenniscentrum voor fietsbeleid

Stadscentra goed bereikbaar per fiets

14-12-2005

De stadscentra waren in 2004 per fiets naar de mening van burgers goed bereikbaar. Wel scoren sommige steden beter dan andere. In bijvoorbeeld Utrecht, Groningen, Alkmaar en Middelburg is de fietser beter te spreken over de bereikbaarheid van het centrum dan in Den Haag, Nijmegen of Hilversum, zo blijkt uit onderzoek van AVV.
De stadscentra waren in 2004 per fiets naar de mening van burgers goed bereikbaar. Wel scoren sommige steden beter dan andere. In bijvoorbeeld Utrecht, Groningen, Alkmaar en Middelburg is de fietser beter te spreken over de bereikbaarheid van het centrum dan in Den Haag, Nijmegen of Hilversum.

Een en ander blijkt uit de Monitor Stedelijke Bereikbaarheid 2004 van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. Daarin zijn de objectieve en subjectieve bereikbaarheid voor een 50-tal steden met elkaar vergeleken voor de verschillende vervoerwijzen.
Voor de fiets is bekeken hoe de reistijd zich door de jaren heen ontwikkelde over trajecten van 3 km en van 10 km. De gemiddelde reisduur op de korte afstand is de afgelopen jaren bijna gelijk gebleven met gemiddeld ongeveer 17 minuten. Fietsen is daarmee op de korte afstand sneller dan het ov.
Hoewel reistijden in objectieve zin per stad weinig verschillen, loopt de mening van burgers over de fietsbereikbaarheid van de centra wel enigszins uiteen. In Utrecht en Rotterdam is men daarover meer te spreken dan bijvoorbeeld in Den Haag of Amsterdam. Ook over Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Maastricht is men zeer positief. Minder dan in Arnhem, Eindhoven en Nijmegen.
Alkmaar scoort eveneens goed, evenals Zoetermeer, Purmerend, Haarlem, Leiden en Delft. In tegenstelling tot Hilversum die er in de ogen van de burgers bekaaid vanaf komt. Tevreden burgers met betrekking tot de bereikbaarheid met de fiets treft men ook aan in Middelburg/Vlissingen, Venlo en Almelo. In Hengelo (O) en Heerlen zijn er meer mensen die de bereikbaarheid per fiets niet zo goed vinden.
Meer info: Monitor Stedelijke Bereikbaarheid 2004 [pdf]

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: