Kenniscentrum voor fietsbeleid

Breda neemt fietsenstallingen in parkeergarage in gebruik

18-12-2009

In Breda zijn op vrijdag 18 december twee nieuwe fietsenstallingen in gebruik genomen. Het gaat om de stallingen ‘Achter de Lange Stallen’ met plaats voor 150 fietsen en ‘Concordiastraat’ met ruimte voor 420 fietsen. De laatste stalling is ondergebracht in een bestaande parkeergarage.

Deze stalling komt op de onderste verdieping van de Concordiagarage. De fietsenstalling gaat ten koste van 40 parkeerplaatsen voor auto’s. Deze parkeerplaatsen worden gecompenseerd door de ingebruikname van een parkeerdek op de HEMA met een capaciteit van 90 parkeerplaatsen.
De ingang van de fietsenstalling ligt aan de Concordiastraat. Daarvoor is voetgangerstrap vervangen door een hellingbaan. De uitgang van de stalling komt aan de Bleekstraat. Verder is naast de fietsenstalling een aparte ruimte voor het stallen van motor- en bromfietsen. Deze ruimte is straks bereikbaar via de reguliere in- en uitgang voor auto’s. In de stalling zijn de draagbalken beschilderd met de namen van de zeven ‘Heren van Breda’ en beelden uit de Bredase geschiedenis. Dit thema sluit aan bij beeldcultuur en erfgoed, de twee speerpunten van het Bredase cultuurbeleid.
De nieuwe stalling biedt naast 420 fietsen plaats aan 12 bromfietsen. Nieuw zijn de oplaadpunten voor vijf elektrische fietsen. Als extra service bestaat de mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding een buggy te huren of een helm in bewaring te geven. De kosten van de stalling bedragen 4 ton, waarvan de helft door de provincie is betaald. Voor de exploitatie rekent Breda op €130.000, waarvan €80.000 voor personeelskosten en €12.000 voor gederfde inkomsten. De kosten komen ten laste van het parkeerbedrijf.
De twee fietsenstalling 'Achter de Lange Stallen' is een tijdelijke voorziening in afwachting van de ‘herontwikkeling Achter de Lange Stallen’, een project met winkels, woningen, een parkeergarage en fietsenstalling. In deze fietsenstalling kunnen 150 fietsen gestald worden, verdeeld over twee verdiepingen.

07-01-2010 @ 19:31

Het idee bestond al heel lang bij de Bredase Fietsersbond. Het is ook een aantal keren besproken met ambtenaren betrokken bij het voertuigstallen. Technisch was het allemaal moeilijk auto's samen met fietsen beweerden zij. Nu is het er toch van gekomen en het biedt perspectief voor andere parkeergarages in Breda en elders.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: