Kenniscentrum voor fietsbeleid

Honderden extra 'Zwolse' fietsklemmen in binnenstad Zwolle

25-03-2009

In de binnenstad van Zwolle is een begin gemaakt met het plaatsen van honderden extra fietsklemmen. Het gaat om een extra breed model dat speciaal voor Zwolle is ontwikkeld.

plaatje

Tot de zomer worden zo´n 350 nieuwe klemmen geplaatst op de Oude Vismarkt en op het Gasthuisplein. De gemeente blijft op zoek naar goede plekken in de binnenstad voor nog meer extra stallingruimte. De verwachting is dat er de komende tijd nog enkele honderden plaatsen bij kunnen komen.
De gemeente is al enige tijd bezig met het vergroten van de stallingsmogelijkheden in de binnenstad, maar door de aard van het historische centrum kunnen volgens de gemeente niet overal maar klemmen worden (bij)geplaatst. Ook moeten de klemmen aan bepaalde (esthetische) eisen voldoen.
Uiteindelijk heeft dat geleid tot de productie van een unieke Zwolse fietsklem. Die is breder dan elders en voorzien van een zogenoemd voorvorksysteem waardoor de kans op schade aan de fiets kleiner is. De klemmen zijn per twee gegroepeerd waardoor de stallingen makkelijker tijdelijk te verwijderen zijn als er in de stad evenementen worden gehouden.
De klemmen zijn verder voorzien van een zogenoemde aanbindconstructie voor sloten. Vorig jaar kwam het gekozen model als favoriet naar voren van Zwolse burgers in een test die door de gemeente werd georganiseerd.
Op termijn wil Zwolle een ondergrondse fietsenstalling realiseren aan de Melkmarkt. Daar zouden zo´n zeshonderd fietsen geparkeerd kunnen worden.

Nieuws
2006
In 2005 zijn er in totaal meer dan 120.000 fietsen gestald in de gratis fietsenstallingen in het centrum van Zwolle. Bij de best bezochte stalling nam het bezoek met 130% toe.
Nieuws
2007
Het afgelopen jaar zijn er meer dan 156.000 fietsen gestald in de gratis fietsenstallingen in het centrum van Zwolle. De stalling aan het Meerminneplein is het afgelopen jaar opnieuw het meest bezocht.
Nieuws
2008
Ook Zwolle kent aanzienlijke fietsparkeerproblemen rond het station. Volgens een notitie van de SP zou het tekort aan fietsparkeerplaatsen inmiddels tegen de 1000 aanlopen. Maar ook in Zwolle kampt men met weesfietsen. En wordt een gratis bewaakte stallingen niet gevonden.
Artikel
Peter Kroeze , Fietsverkeer nr. 19
2008
Zwolle voert al vele jaren een consistent fietsbeleid. Een gescheiden fietsnetwerk, ongelijkvloerse kruisingen, fietsstraten en oog voor detail dragen eraan bij dat het percentage fietsers rond de 37 procent ligt.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: