Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nieuwe generatie leenfietsen kan zonder docking stations

14-12-2009

Hebben de huidige leenfietssystemen nog een speciale voorziening nodig waar de fietsen worden geparkeerd en geregistreerd, in de toekomst is zoiets wellicht overbodig. OPENbike kan in ieder geval zonder. Dit concept won de prijsvraag die de gemeente Kopenhagen uitschreef voor een nieuw leenfietssysteem.

plaatje

Het systeem is niet meer afhankelijk van voorzieningen op bepaalde locaties, maar kan overal in een stad worden ingezet. Hoewel het juryrapport geen details geeft, functioneert het kennelijk op basis van een ingebouwd gps en gsm systeem waarmee alle bewegingen van de fiets zijn te volgen.
Verder krijgt ook het ontwerp van de fiets lovende woorden van de jury. Een beetje retro, verwijzend naar de witte 60-jaren fietsen in Amsterdam en de fietshistorie van Kopenhagen zelf. Ook het gebruiksgemak staat op hoog niveau.
Als het concept definitief wordt gekozen, moet het nog wel eerst verder worden uitgewerkt.

Wendy Monroe (FietsFee)
15-12-2009 @ 12:32

Zou de GPS tracking systeem op deze fietsen anoniem zijn, of zou het kennen van de identiteit van de renner uit de verhuur betalingsgegevens?

Todd Edelman
21-02-2010 @ 19:58

Wendy, de tracking systeem in onze winnende concept is gebaseerd op GSM-GPRS, die redelijk nauwkeurigheid levert, terwijl het minder energie-intensief dan GPS is. We hebben ook voorgesteld dat de locatie van een fiets alleen bekend is wanneer het in- en uitgecheckt wordt, en niet tussen in, dat wil zeggen de route zelf zou zijn onbekend zijn. - Todd Edelman (van Green Idea Factory van de OPENbike team.)

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: