Kenniscentrum voor fietsbeleid

Regio Arnhem-Nijmegen investeert in stallingen

16-12-2011

Het komend jaar wordt het aantal fietsenstallingen bij diverse stations in Arnhem en Nijmegen flink uitgebreid. In Nijmegen alleen al worden ruim 5000 extra fietsplaatsen gecreëerd rond het centraal station. Eerder al werd de gratis fietsenstalling bij station Arnhem uitgebreid met 400 plaatsen.

Andere stations die uitbreiding krijgen zijn Arnhem Velperpoort, Arnhem Presikhaaf en Arnhem Zuid. Uitbreiding van fietsenstallingen bij stations maakt onderdeel uit van het programma Stadsregiorail. Voor ProRail past de uitbreiding in het landelijke programma Ruimte voor de Fiets. ProRail en de stadsregio betalen ieder de helft van de kosten van de bovengrondse stallingen. Bij station Nijmegen CS bouwt de gemeente Nijmegen poppodium Doornroosje, studentenwoningen en een grote inpandige fietsenstalling die ruimte biedt aan ruim 3500 fietsen. Bovendien beschikt station Nijmegen CS sinds vorige week over 800 extra onoverdekte fietsklemmen op de bovenlaag van de onbewaakte fietsenstalling bij het station. Door het aanbrengen van een dubbellaags fietsparkeersysteem is de capaciteit op deze bovenlaag uitgebreid van 900 naar 1700 klemmen.
Bij de kleinere Arnhemse stations wordt nog gezocht naar plek voor in totaal zo'n 600 stallingsplaatsen. De gratis fietsenstalling bij Arnhem Centraal is inmiddels uitgebreid. In een deel van de onderste etage van de huidige overdekte fietsenstalling aan de centrumzijde van het station zijn 400 fietsenrekken voor gratis gebruik geplaatst. Daarmee heeft de stalling hier een totale omvang van 1.400 gratis, onbewaakte plaatsen en 1.200 betaalde, bewaakte plaatsen.
De ruimte die hiervoor nu in gebruik wordt genomen, maakt deel uit van de grotere stalling die bij de bouw van de stationshal gerealiseerd wordt. De stalling zal dan uit twee verdiepingen bestaan met in totaal 4.500 plaatsen. De stationshal en de complete fietsenstalling komen volgens de planning van ProRail eind 2013, begin 2014 gereed.

De proef met de dagverhuur van fietskluizen op Arnhem-Zuid en enkele andere stations is overigens beëindigd. Aan het einde van de proefperiode is duidelijk geworden dat Dagverhuur Fietskluizen technisch mogelijk is. De vraag naar Dagverhuur Fietskluizen is echter wisselend per stationslocatie. ProRail en NS Fiets nemen de resultaten mee en onderzoeken verder of bewaakt dagstallen op kleinere stations in een andere vorm mogelijk is.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: