Kenniscentrum voor fietsbeleid

Belgische supermarkt start fietscampagne

21-12-2012

Een van de grootste supermarktketens in België is een landelijke champagne begonnen om meer mensen op de fiets naar de supermarkt te krijgen.

Delhaize heeft zo'n 800 winkels in België en nog een paar duizend buiten de landsgrenzen. Als aftrap van de campagne konden klanten gebruik maken van een aanbieding om fietstassen met korting aan te schaffen. Daar was de supermarkt in een paar dagen doorheen. Verder heeft de keten het voornemen om de fietsparkeervoorzieningen flink te verbeteren. En voor het eigen personeel zijn er aanbiedingen om goedkoop fietsen aan te schaffen voor het woon-werkverkeer.
Twee jaar geleden heeft de winkelketen Spar in Oostenrijk een vergelijkbaar initiatief genomen. Daar werden alle filialen voorzien van fietsbeugels en werken elektrische fietsen met grote korting aangeboden.
In Nederland wees (in 2006) een studie van Erasmus Universiteit uit dat 24% van de consumenten zijn boodschappen met de fiets doet en 18% lopend. Een goede fietsparkeergelegenheid staat op de tweede plaats staat van de servicewensen top 5. 74% van de consumenten vraagt daarom.

Antoon Claassen (Gemeente Wassenaar)
07-01-2013 @ 12:32

Geachte fietsberaad, Prachtig, laten we de Nederlandse supermarkten informeren over de Belgische actie. Wie weet, gaan zeer mee aan de slag. Wilt u de detailisten informeren? Dank, Antoon Claassen, GroenLinks

Gerard Elkhuizen (Fietsersbond)
07-01-2013 @ 14:26

Hier in Ridderkerk geeft de Jumbo 1 uur parkeergeld terug.

Maar op iniatief van de Fietsersbond is er vlab bij de Jumbo een tweede gratis fietsenstalling bijgekomen.

Ook zijn de fietsrekken vervangen door fietsbeugels

07-01-2013 @ 15:02

Meer parkeeregelegenheid voor fietsers, goedkoop fietsen en fietstassen aanbieden: prachtig!

Maar komen er nu ook verpakkingen die geschikt zijn om per fiets te transporteren?

Ik bespeur nog steede een tendens om almaar grotere verpakkingen aan te bieden. Voorbeeld: toiletpapier wordt in verpakkingen van 8, 12 of 16 rollen aangeboden en steeds minder van 4 rollen. Ook frisdrank wordt vaker met meerdere flessen tegelijk aangeboden.

Ik hoop dat daar ook aan gedacht wordt.

Frans Postma

Jim Moore (DPTI)
21-02-2013 @ 06:36

Would you please include a reference to the 2006 Erasmus University research. Or at least provide the full wishlist. I'm dying to know what was Number 1!

Wil je alsjeblieft een verwijzing naar de 2006 Erasmus Universiteit onderzoek. Of op zijn minst het volledige verlanglijstje. Ik wil heel graag weten wat er nummer 1!

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: