Kenniscentrum voor fietsbeleid

Blue-bike breidt dienstenpakket uit

10-12-2012

Blue-bike, de Belgische variant van de OV-fiets, lanceerde onlangs sleutelautomaten. Die zorgen ervoor dat de Blue-bikes dag en nacht en zeven dagen op zeven beschikbaar zijn. Daardoor kunnen Blue-bikes nu ook worden ingezet aan onbemande treinstations en andere openbaarvervoerknooppunten, zoals busstations.

plaatje

Blue-bike is het deelfietsconcept dat sinds vorig jaar draait op 41 stations in België. Het systeem heeft veel weg van OV-fiets, maar het vertoont ook kenmerken van de leenfietssystemen zoals die in bijna alle Europese steden bestaan. Zeker nu de voorziening 24 uur per dag beschikbaar is dankzij de sleutelautomaten die inmiddels op zo'n 34 stations te vinden zijn. Gemeenten die hun lokale mobiliteitsaanbod willen versterken kunnen nu in overleg met Blue-bike ook zelf investeren in een sleutelautomaat op openbaarvervoerknooppunten.
In de Deinze is het gemeentebestuur nog een stap verder gegaan. Sinds 1 juni 2012 is Blue-bike voor abonnees daar gratis. Het stadsbestuur neemt alle kosten voor haar rekening. Deinze is de eer¬ste stad in Vlaanderen die het principe toepast. Dat kost de gemeente 50 000 euro per jaar. Er zijn nu twee verhuurpunten: één aan het station en één in het centrum aan de bibliotheek. Het gebruik van Blue-bike is duidelijk gestegen sinds het gebruik gratis is. En deinzenaren kunnen ook in andere steden gratis een Blue-bike ontlenen.

Nieuws
2010
Vanaf mei 2011 staan 1000 Blue-bikefietsen klaar op 40 grote treinstations verspreid over heel België. Met deze Belgische variant van OV-fiets bieden de NMBS en FIETSenWERK de treinreiziger een alternatief voor het natransport.
Nieuws
2011
From May 2011 there will be 1000 Blue-bikes waiting at 40 major train station all over Belgium. This Belgian version of the Dutch OV-fiets provides train passengers with an alternative for after-rail transport, courtesy of NMBS and FIETSenWERK.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: