Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsknooppuntnetwerken digitaal toegankelijker

24-12-2012

Overheden en andere organisaties kunnen nu voor hun beleids- en planvorming eenvoudig gebruik maken van digitale gegevens van fiets- en wandelroutes in het Nationaal Georegister.

plaatje

De informatie over fietsknooppuntnetwerken in de routedatabank komt van regio’s en provincies. Zij geven wijzigingen in de netwerken door aan het Fietsplatform, die ze verwerkt in de databank. Dit zorgt voor een actueel landsdekkend bestand van de fietsroutenetwerken. Een deel van de gegevens uit de routedatabank, namelijk de LF-routes, knooppuntnetwerken, LAW’s en Nationale Streekpaden, worden nu via de PDOK beschikbaar gesteld.
PDOK staat voor Publieke Dienstverlening op de Kaart en is een samenwerking tussen een aantal ministeries, Rijkswaterstaat en het Kadaster. Zij realiseren een centrale voorziening die de uitwisseling van digitale locatiegegevens van de overheid regelt. De kaartgegevens kunnen via het Nationaal Georegister van PDOK worden ingezien. Voordeel daarvan is dat overheden deze routes gemakkelijk kunnen vinden en kunnen meenemen bij planvorming. Zijn er bijvoorbeeld plannen om een weg op te waarderen en enkele overgangen te verwijderen, dan kunnen zij eenvoudig bekijken welke recreatieve fiets en wandelroutes daar gevolgen van zullen ondervinden.
Via de PDOK zijn de routes te bekijken, maar niet te downloaden. Is het inzien van bestanden niet voldoende, dan kan het Fietsplatform, bij goedkeuring van de netwerkbeheerders, vanuit de routedatabank een bestand met de benodigde data opsturen. De kaartapplicatie is te vinden op www.nationaalgeoregister.nl

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: