Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nieuwe onderzoek naar verplicht framenummer

17-12-2012

Het ministerie van IenM is een onderzoek gestart naar het verplichte framenummer. Maar op voorhand zijn er zoveel bezwaren aan te voeren, dat invoering niet voor de hand ligt.

De inschatting is dat circa 85% van de fietsen die in Nederland verkocht worden nu al over een uniek framenummer beschikt. Fietsen die niet over een framenummer beschikken zijn waarschijnlijk veelal Aziatische importfietsen, meestal in het goedkopere segment, aldus minister Schultz in antwoord op Kamervragen. De minister wil alleen een framenummerverplichting invoeren voor nieuwe fietsen die goed uitvoerbaar en handhaafbaar is en substantieel bijdraagt aan het terugdringen van fietsendiefstal. Daar pleit tegen dat een framenummerverplichting alleen vorm gegeven kan worden door het verkopen van een fiets zonder uniek framenummer te verbieden. Ook dienen importeurs van losse partijen nieuwe fietsen de mogelijkheid te hebben om aan een framenummerverplichting te voldoen. Dat betekent dat er een methode ontwikkeld moet worden om achteraf framenummers aan te brengen. De uitgifte hiervan moet zeer zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de nummers gebruikt worden voor het ‘witwassen’ van gestolen fietsen. Het achteraf aanbrengen van framenummers is arbeidsintensief en vormt hiermee een forse handelsbelemmering, aldus de minister.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: