Kenniscentrum voor fietsbeleid

Wageningen primeur met verwarmd fietspad

23-12-2013

Wageningen heeft als proef een 50 meter lang verwarmd stuk fietspad aangelegd. De proef vindt plaats in samenwerking met Easypath Nederland BV en de TU Delft. In de loop van 2014 wordt op dit stuk fietspad ook de allereerste “Glow in the dark” wegmarkering in Wageningen aangelegd.

plaatje Het proefstuk van 50 meter wordt aangelegd met betonnen platen die verwarmd kunnen worden. De verwarming vindt 'klimaatneutraal' plaats door warmte-koude opslag en zonne-energie.

Voordeel van de verwarmde betonnen platen is dat ze nooit bevriezen, en dat er dus niet gestrooid hoeft te worden en ook de veiligheid van de fietsers niet in gevaar komt. Ook biedt de methode kansen voor kwetsbare natuurgebieden, die nu schade kunnen ondervinden van het strooien met zout. Daarnaast zijn de betonnen platen onderhoudsvrij en 100% recyclebaar.

De markeringstechniek “Glow in the dark” is nieuw leven ingeblazen door Studio Roosegaarde. Deze wegverf laadt zichzelf overdag bij zonlicht op, en geeft ’s nachts licht. Als de weersomstandigheden het toelaten, zal deze markering in januari aangebracht worden.

Ook dit geldt als proef voor de gemeente Wageningen en is mogelijk een goed alternatief voor dit fietspad, waar openbare verlichting ontbreekt.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: