Kenniscentrum voor fietsbeleid

Volvo komt met fietshelm die communiceert met auto’s

22-12-2014

Volvo presenteert een fietshelm waarmee automobilisten worden geattendeerd op de aanwezigheid fietsers.

De techniek maakt gebruik van populaire smartphone apps als Strava.

Strava houdt de sportieve prestaties van hardlopers en fietsers bij via GPS-tracking. Een dergelijke app kan ook de positie van de fietser doorgeven via de cloud aan een auto. Omgekeerd kan de auto zijn positie doorgeven aan de fietser.

Bij het door Volvo uitgewerkte systeem worden weggebruikers gewaarschuwd als ze te dicht bij komen cq. als er een botsing dreigt of als een fietser in de dode hoek zit. De automobilist krijgt de waarschuwing te zien via een head-up display op de voorruit. De fietser wordt gewaarschuwd via een waarschuwingslampje in de helm.

Het concept is het resultaat van een samenwerking tussen Volvo, helmfabrikant POC en Ericsson.

Vovo ziet als volgende stap na de introductie van het Volvo Cars’ City Safety system, dat standaard op de nieuwe XC90 modellen te vinden is en dat in staat is om ongevallen met fietsers te voorkomen door tijdig te waarschuwen en af te remmen.

Leo Deleu (Fietsersbond (B))
22-12-2014 @ 22:38

De auto's worden alsmaar slimmer, maar komt dat de veiligheid wel ten goede? De chauffeur vertrouwt steeds meer op de technische snufjes en is ondertussen met alles en nog wat bezig, behalve met autorijden. O wee de fietser die geen communicerende helm draagt. Hij zal minstens een fiets met trillend zadel nodig hebben om hem te waarschuwen voor het naderende gevaar.

Kees van Malssen (Nederlandse Ligfietsvereniging NVHPV)
11-01-2015 @ 10:32

Weer een voorbeeld dat helmen alleen nut hebben voor automobilisten en helmfabrikanten. 

Zo'n systeem is een excuus om niet meer zelf op te letten en gevaarlijk bovendien. De automobilist rijdt door omdat hij er er vanuit gaat dat de fietser gewaarschuwd wordt dat je eraan komt. De fietser fietst door omdat hij er op rekent dat de gewaarschuwde automobilist zal remmen. Ongelukken zullen alleen maar toenemen.

En dit is nog maar het begin van de nadelen van deze manier van denken.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: