Kenniscentrum voor fietsbeleid

Barcodepasje vervangt papieren bonnetje

09-12-2015

De gemeente Utrecht heeft digitaal in- en uitchecken van fietsen in stallingen ingevoerd. Door middel van een barcode-pasje kan de fietsers de fiets veilig achterlaten. Vrijwel alle stallingen zijn inmiddels aangesloten.

plaatje

Het nieuwe systeem maakt het stallen van de fietsen sneller en eenvoudiger. Ook voor de gemeente heeft de digitalisering een voordeel. Zo ontstaat er een nog beter beeld van het gebruik van de stallingen en de gemeente kan zien waar verbeteringen nodig zijn, zoals aanpassing van openingstijden of een efficiëntere inzet van medewerkers.

De fietser ontvangt de eerste keer bij binnenkomst een gratis barcode-pasje. Dit pasje gebruikt men ook de volgende keren dat men de fiets stalt. Ook op de fiets wordt een kleine barcode-sticker geplakt. Beide worden vervolgens gescand om in te checken. Bij het ophalen worden barcode-pasje en barcode-sticker opnieuw gescand.

Binnenkort is het mogelijk via veiligstallen.nl/utrecht abonnementen afsluiten en/of verlengen.

De website veiligstallen.nl is ontwikkeld door CROW-Fietsberaad in samenwerking met deelnemende gemeenten. De site biedt fietsers een overzicht van betaalde en onbetaalde, bewaakte en onbewaakte, stallingsmogelijkheden in een groot aantal gemeenten in Nederland. Van een aantal stallingen – waaronder enkele in Utrecht - wordt ook de beschikbaarheid van vrij plaatsen aangegeven. De website wordt aangestuurd door het Fietsparkeer Management Systeem, dat de aangesloten gemeenten voorziet van de nodige managementinformatie, zoals gebruik, bezetting en stallingsduur.

Bestand
Fietsberaad
2013
CROW-Fietsberaad wil gemeenten graag helpen bij het benutten van het internet voor het fietsparkeerbeleid. Met dit doel zijn de website VeiligStallen.nl en het Fietsparkeer Management Systeem (FMS) ontwikkeld.
Ed Oldengarm (Fietsersbond Apeldoorn)
06-01-2016 @ 22:20

In de (gratis) stallingen in de gemeente Apedloorn heeft men dit slimmer opgelost. GEEN losse pasjes, maar een barcode label om aan de fietssleutel te bevestigen. Verder wordt er een kleine sticker, ook met een barcode in de buurt van het slot, vaak op het spatbord bevestigd.

Bij het aanbieden van de fiets worden beide barcodes gescand. De fiets wordt op slot gestald.

Bij het verlaten van de stalling worden beide codes weer gescand. Er is een controle of beide codes met elkaar corresponderen. 

Het grote voordeel van dit sysyteem is dat er niet met LOSSE pasjes gewerkt wordt.

Een aanraader voor andere stallingen en naar mijn mening klantvriedelijker voor de "klant"en sneel in- en uitchecken door de beheerder van de stalling.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: