Kenniscentrum voor fietsbeleid

Trambaanfietsroute tussen Maastricht en Aken

22-12-2015

Limburg heeft serieuze plannen om een historische, rustige en vrijwel vlakke fietsroute van Maastricht naar hartje Aken aan te leggen. 

plaatje

De route moet het tracé volgen van de stroomtram die van 1922 tot 1938 reed tussen Maastricht en Vaals.

Als startschot voor dit project ondertekenden bestuurders van vier Heuvellandgemeenten, Stadt Aachen en de Provincie Limburg, een intentieverklaring.

De trambaanfietsroute moet economisch rendement en werkgelegenheid opleveren. Limburg spiegelt zich daarbij aan het succes van de vergelijkbare Vennbahn waar de route via Aken op moet aansluiten. Dat is ook een vrijwel vlakke fietsroute die door de Hoge Venen naar Troisvierges in Luxemburg loopt. Daarmee ontstaat een doorgaande, internationale fietsverbinding van meer dan 150 kilometer tussen Maastricht en Luxemburg.

Omdat de route zoveel mogelijk een oud trambaantracé volgt, is ze nagenoeg vlak en voor een breed publiek toegankelijk. De route passeert cultuurhistorische locaties als de Amerikaanse Begraafplaats, Chateau Neubourg, abdij Sint Benedictusberg (Mamelis), kasteel Nijswiller, de Sint Catharinakapel/

Momenteel wordt een voorontwerp van het trambaantracé opgesteld. Dit voorontwerp moet duidelijkheid geven over de financiële en technische haalbaarheid. Voorlopig zijn de kosten geraamd op € 2,8 miljoen. Als men eruit komt, kan de uitvoering van werkzaamheden starten in 2017.

Marc Beek (BeeWise)
04-01-2016 @ 15:47

De fietsroute zou een zeer welkome aanvulling zijn op de belabberde treinverbinding van eenmaal per uur met overstap in Heerlen en niet aansluitende verbinding in Herzogenrath. Overigens betekent vlak in deze niet dat je geen hoogtemeters dient te overwinnen. Kunt 'vlak' gerust vervangen door 'zeer gemeen vals plat'.

Jan van Schijndel (VanSchijndelAdvies)
04-01-2016 @ 16:41

En de Vennbahn route is gewoonweg geweldig. Vorig jaar maar even gefietst en dwars door de Ardennen weer huiswaart. Het zou een echte aanwinst zijn een stuk fietsroute in het Limburgse landschap. Ja en valsplat daar ontkom je niet aan. Ik verheug me al op een rondje Maastricht-Aken-DeDrieMaagden.

Ed Oldengarm (Fietsersbond Apeldoorn)
06-01-2016 @ 22:25

Heerlijk om dan vanuit Maasticht via Aken, de Vennbahn te bereiken. Een prima aanvulling op dit mooie traject.

PRIMA initiatief. Limburg ga zo door!

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: