Kenniscentrum voor fietsbeleid

Tien procent fietsen verwijderd na overtreding zeswekenregel

28-12-2016

In 2016 is in Amsterdam de zeswekenregel ingevoerd in een aantal gebieden en zijn ongebruikte fietsen en fietswrakken opgeruimd. Eén op de tien fietsen is afgevoerd. 

plaatje

In aangewezen gebieden met een maximale parkeerduur is het dus verboden om fietsen langer

dan 6 weken (of 2 weken bij stations en bijvoorbeeld het Leidseplein) aaneengesloten op dezelfde plaats te parkeren. Bij het handhaven merken toezichthouders de fiets met een onopvallend constateringsmiddel. Daarmee kunnen zij later bij de controle vaststellen of een fiets van zijn plek is geweest. Na zes weken hangen ze een sticker aan het stuur met een laatste waarschuwing. Daarna wordt de fiets afgevoerd.

In totaal werden op die manier 35 007 fietsen gemarkeerd in de betreffend gebieden (het totale aantal fietsen op de plaatsen waar is gehandhaafd). Het aantal gestickerde fietsen (zes weken niet gebruikt of wrak) bedroeg 5880. Uiteindelijk werden er 3656 verwijderd, dat is 10,4% van alle gemarkeerde fietsen. Hiervan was ongeveer een derde fietswrak en is twee derde verwijderd op basis van het overschrijden van de parkeerduur van 6 weken. Van alle fietsen die zijn gestickerd is 62,2% uiteindelijk verwijderd. 

Ivo Smit (Fietsersbond)
04-01-2017 @ 00:21

Is dit een Engelse fiets met de versnellingshandel links? Misschien niet zo raar dat die er te lang staat. Ik zou zeggen exit die Brit :-)

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: