Kenniscentrum voor fietsbeleid

Arriva brengt Nextbike naar Dordrecht

15-12-2017

Na Maastricht start men nu ook in Dordrecht met Nextbike, het deelfietsysteem dat opereert met vaste stations.

plaatje

Want anders dan bij de ‘Chinese strooifietsen’ moet de deelfietsgebruiker de fiets afhalen bij een dockingstation en hem daar ook weer terugbrengen. Dat maakt dat de Nextbike in ons land wordt ingezet in combinatie met het openbaar vervoer, waarbij Arriva het voortouw heeft.

Het ov-bedrijf startte in april 2017 met 80 fietsen op 7 verschillende locaties in Maastricht. Dat moeten er uiteindelijk 250 worden op zo’n 25 locaties.

Arriva brengt de Nextbike nu ook naar Dordrecht. Samen met Waterbus start men een proef als aanvulling op het openbaar vervoer. De provincie Zuid-Holland financiert de proef grotendeels. Ook de gemeente Dordrecht ondersteunt de pilot, die loopt tot december 2018.

De proef begint met 75 deelfietsen op verschillende locaties in Dordrecht, zoals P+R stations, Dordrecht CS en de halte van de Waterbus.
De deelfietsen kunnen bij 1 van de 8 Arriva Nextbike locaties naar keuze gehuurd en teruggebracht worden.

Het huren van een deelfiets kan onder andere via een mobiele applicatie. Deze app is voor iedereen gratis te downloaden. Via een abonnement betaalt de reiziger een vaste prijs per jaar en kunnen zij tot 30 minuten per rit gratis gebruik maken van een fiets. Bij langer gebruik geldt een oplopend tarief per 30 minuten. Ook is het mogelijk om zonder abonnement gebruik te maken van het Arriva Nextbike fietsdeelsysteem.

Nextbike is met 120 fietsdeelsystemen in 24 landen wereldwijd actief.

Nieuws
2009
Het Duitse Nextbike fietsverhuursysteem wint terrein in Duitsland en Oostenrijk. Het systeem is eenvoudiger van opzet dan bijvoorbeeld Vélib in Parijs, en daardoor goedkoper te exploiteren. Inmiddels draait het in enkele tientallen steden.
Nieuws
2009
The German Nextbike rental system is gaining ground in Germany and Austria. The system is set-up simpler than for instance Vélib in Paris, and therefore cheaper to operate. It is currently in operation in several dozen cities.
Nieuws
2017
Arriva en Maastricht Bereikbaar presenteren begin april een pilot met een fietsdeelsysteem in Maastricht. En Groningen start deze maand met een pilot met 20 deelfietsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: