Kenniscentrum voor fietsbeleid

DRIPs voor fietser in Kopenhagen

17-07-2017

Net als Amsterdam en Utrecht kampt ook Kopenhagen met files op het fietspad. Op vijf locaties komen informatiepanelen te staan die de snelste route aangeven.

plaatje

Vorig jaar registreerden de telpunten in Kopenhagen voor het eerst dat meer fietsers het stadscentrum binnenkomen dan auto’s.

Op het drukste punt - de Queen Louise brug - passeren op drukke dagen 40.000 fietsers. En dat is te merken in de stad, waar opstoppingen en files inmiddels een bekend beeld zijn.

Behalve de nodige infrastructurele maatregelen, zoals brede fietspaden, zoekt men het in Kopenhagen ook in het neerzetten van dynamische routeinformatiepanelen (DRIPs).

De panelen geven file-informatie en info over wegwerkzaamheden. En ze tonen alternatieve routes. De kosten voor het systeem liggen rond de vijf ton.

In ons land worden fiets-DRIPs tot nu toe beperkt toegepast, bijvoorbeeld bij de veerponten in Amsterdam en bij verkeerslichten in ‘s-Hertogenbosch. En in Utrecht verwijzen fiets-DRIPs naar vrij stallingsplaatsen.

 

(c) Foto: Troels Heien

Roland Haffmans (-)
17-07-2017 @ 12:13

"dynamische routeinformatie" oogt heel modern, maar hoe bruikbaar is die info, is het alleen een weetje - zoals in Utrecht het volgende groene licht haal je niet of in Amsterdam de volgende pont is al vertrokken als je aankomt! - of kun je met die info beter (je fietsroute of je fietssnelheid) kiezen? Zoals vaker is niet altijd vanuit de gebruiker gedacht, geldverspilling voor een beter imago. 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: