Kenniscentrum voor fietsbeleid

De opmars van de pop-up stalling

05-12-2017

Je ziet de steeds vaker: pop-upstallingen in gebieden die tijdelijk te maken hebben met een overaanbod aan fietsen.

plaatje

Neem bijvoorbeeld de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Daar worden tijdens uitgaansavonden (do-vrij-zaterdag) twee fietsparkeervakken ingericht vanaf 20:30 uur. De vakken waren eerst aangegeven met witte lijnen. Inmiddels worden ledstrips in de grond gebruikt in combinatie met verwijzings-projectie op het kruispunt.

De fietsen kunnen nergens aan vast worden gezet. Dat heeft het voordeel dat als er ’s ochtends om 6:00 nog een fiets staat, de kramenzetter die fiets gemakkelijk aan de kant kan zetten. Gemiddeld staan er ’s avonds 100-150 fietsen en die zijn ’s ochtends allemaal weg.

 

Op de Grote Markt in Groningen zijn met krijtverf grote vakken getekend die plaats bieden aan twee rijen fietsen. Verder geven rode ‘lokfietsen’, rood gespoten fietswrakken, de plaats aan van de stalling. Deze rode lokfietsen worden aan het begin van de avond neergezet om de rij te markeren en om fietsen te ‘lokken’. De vakken bieden ruimte voor 700-800 fietsen. De stalling is niet bewaakt. Ook hier kunnen mensen hun fiets nergens aan vast zetten. Om 6:00 uur moet de Grote Markt weer leeg zijn voor de markt.

In het nieuwe nummer van Fietsverkeer een uitgebreid artikel over de manier waarop men in Amsterdam en elders winkelgebieden vrij maakt van geparkeerde fietsen.

Artikel
Karin Broer , Fietsverkeer nr. 41
2017
Vroeger stonden op zaterdag de geparkeerde fietsen in de Eerste van der Helststraat in Amsterdam bijna tot in de winkel. Maar nu kun je er weer rustig wandelen. Projectleider Maaike Nicolai-Geerling vertelt hoe de parkeerchaos onder controle werd gebracht.
Presentatie
Stan Wolters en Karin Broer , CROW-Fietsberaad
2017
Presentatie over de Pop-up stalling op de Grote Markt in Groningen tijdens de bijeenkomst Meer grip op fietsparkeren in Centrumgebieden (16 november 2017)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: